Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pukkilan äänimagneetti jäi varalle, mutta on huolissaan terveyspalvelujen pysymisestä pienissä kunnissa – ”Tämä malli olisi hyvä ottaa käyttöön”

Pukkilassa asuva Perussuomalaisten seudullinen vaikuttaja, kunnanvaltuutettu Lennu Sajomaa ei saamastaan 147 äänestä huolimatta suhteellisen laskutavan vuoksi yltänyt varsinaiseksi aluevaltuutetuksi, mutta äänimäärä riittää toiseen varavaltuutetun paikkaan aluevaltuustossa.

– Nyt keräsivät ääniä hoitoalan ihmiset ja siihen nähden pärjäsin itse kivasti. Pukkilasta sain eniten ääniä, muista kunnista tuli 7 ääntä Askolasta, 13 Myrskylästä, 12 Sipoosta, 23 Porvoosta ja Loviisasta 6.

Pukkilan PS:n puheenjohtajaa harmittaa, ettei Perussuomalaiset saaneet hyvinvointialueella tavoittelemaansa kuutta paikkaa vaan neljä. PS:n kannatus oli Pukkilassa koko hyvinvointialueen suurin 18,7 prosenttia, missä Sajomaan mukaan näkyy heidän aktiivinen näkyminen toreilla ja turuilla pakkassäässäkin.

Ennenkaikkea ikävältä tuntuu huono äänestysaktiivisuus, ja etenkin kotikunnassa Pukkilassa.

– Eivätkö ihmiset tienneet, mistä äänestetään? Nämä olivat tärkeät vaalit, joissa valitut päättävät jokapäiväiseen elämään liittyvistä asioistamme sosiaali- ja terveyspalveluista ja pelastustoimesta. Alle 50 prosenttia äänesti koko alueella ja Pukkilassa 41,4. Se on todella huono. Ennakkoäänestyksessä kävi vain 18,3 prosenttia pukkilalaisista uurnilla. Ehkä seuraavalla kerralla jo ymmärtävät enemmän kuinka tärkeää olisi äänestää. On turha valittaa jälkikäteen, jos ei äänestä.

5 000 asukkaan Askolassa puolestaan tehtiin kunnan väestömäärään nähden melkoinen temppu: aluevaltuustoon pääsi kuusi kunnanvaltuutettua eri puolueista. Vertailun vuoksi lähes 14 700 asukkaan Loviisasta valituksi tuli seitsemän henkilöä.

Sajomaa kehuu Askolan edustuksen määrää mielettömäksi, mutta samalla häntä pelottaa pienten kuntien mahdollisuus vaikuttaa. Pukkila on 1 850 asukkaallaan Uudenmaan pienin kunta.

– Jyrätäänkö pienistä kunnista nyt terveyspalvelut pois, mikä näyttäisi isossa mittakaavasasa hyvälle säästölle. Kuntalainen joutuu sitten maksamaan kalliimmat kyydit omalla autolla tai taksilla palveluja saadakseen, pohtii Lennu Sajomaa.

Hän kannattaa siis HUS:n aikeita sijoittaa ensihoidon yksikkö Askolan pelastusasemalle.

– Askolasta on lyhyt matka Pukkilaan ja Myrskyläänkin. Päijät-Hämeen puolella on ”yhden miehen yksikkö”, jossa ensihoito tulee paikalle, ettei tarvitse yöllä lähteä päivystykseen, jos vaikka kaatuu kotonaan tai muuta vastaavaa. Eivät tee henkilökuljetuksia, mutta hätäavun saa tarkan harkinnan jälkeen kotiinsa. Tämä malli olisi hyvä ottaa käyttöön myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle.