Kaupungin omistamista Valkjärven metsistä Pornaisissa ja Skepparsin suoalueesta Porvoon Sondbyssä tuli kaksi uutta luonnonsuojelualuetta

Valkjärven metsistä ja Skepparsin suoalueesta, joiden yhteispinta-ala on noin 43 hehtaaria, on tullut kaksi uutta luonnonsuojelualuetta Uudenmaan Ely-keskuksen perustamana. Porvoon kaupunki kertoo tiedotteessaan omistavansa uudet suojelualueet ja on hakenut niiden rauhoittamista.

Valkjärven metsä on pinta-alaltaan noin 23 hehtaaria. Alue sijaitsee Pornaisten kunnan alueella, ulottuen Valkjärven länsi- ja eteläpuolelle.

Alueen metsät ovat vanhoja kangasmetsiä. Metsät ovat pääosin kuusivaltaisia tuoreita kangasmetsiä, mutta metsätyypeissä on edustettuna myös muun muassa lehtomaista kangasmetsää ja mäntyvaltaista kalliometsää.

Metsissä on runsaasti lahopuuta, mikä on elintärkeää monille metsälajeille. Tyypillisistä lehtojen lajeista alueella esiintyy esimerkiksi imikkää, lehtokuusamaa ja sudenmarjaa. Alueen lintulajistoon kuuluu muun muassa palokärki, pyrstötiainen ja sirittäjä.

Skepparsin suot on edustava suoluontokohde, joka sijaitsee Porvoon Sondbyssä. Siihen kuuluu useita eri suotyyppejä ja niissä on runsaasti lahopuuta.

Alueen arvokkaimpia suotyyppejä ovat muun muassa Etelä-Suomessa äärimmäisen uhanalainen kangaskorpi, erittäin uhanalaiset sararäme ja mustikkakorpi sekä vaarantuneet isovarpuräme ja saraneva.

Alueilla on sallittua ulkoilla sekä poimia marjoja ja ruokasieniä. Maastopyöräily on kokonaan kielletty Skepparsin soilla ja Valkjärven metsässäkin se tulisi rajata alueella olevalle metsäautotielle. Tulenteko, telttailu ja muu leiriytyminen on kielletty molemmilla alueilla.

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) mukaiset suojelukriteerit täyttyvät Valkjärven metsän kohdalla.

Skepparsin suot on Helmi-elinympäristöohjelman mukaisesti suojeltava kohde, joka kuuluu lisäksi valtakunnalliseen soidensuojelun täydennysohjelmaan.

– Uudet suojelualueet ovat arvokas lisä Porvoon luonnonsuojelualueverkostoon, toteaa Porvoon kaupungin ympäristönsuojelun ympäristönsuojelutarkastaja Arto Lankinen tiedotteessa.

Ympäristönsuojelupäällikkö Jesse Metherin mukaan alueiden suojelu on askel kohti Porvoon kaupunginvaltuuston hyväksymää suojelutavoitetta.

– Sen mukaisesti suojellun pinta-alan osuus Porvoon kaupungin omistamista metsistä on vähintään 17 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, hän täydentää tiedotteessa.

Tällä hetkellä kaupungin omistamista metsistä on suojeltu noin kahdeksan prosenttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut