Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni kaupunki siirtää, mutta Porvoossa penkkarit ja vanhojen tanssit toteutuvat lähes ajallaan

Penkkareita ja vanhojen tansseja nähdään eri puolilla Suomea pitkin kevättä. Esimerkiksi Helsinki ja Espoo ilmoittivat siirtävänsä molemmat tapahtumat huhti-toukokuulle.

Porvoossa penkinpainajaisia vietetään suunnitellusti helmikuussa.

– Olemme keskustelleet asiasta Borgå gymnasiumin sekä suomen- ja ruotsinkielisen puolen koulutusjohtajien kanssa. Päädyimme siihen, että penkkarit pidetään nyt, jotta ne varmasti tulee pidettyä, kertoo Linnankosken lukion rehtori Kaisa Ryöppy.

Linnankosken lukion abit nousevat perinteiseen tapaan kuorma-autojen lavalle 10. helmikuuta. Borgå Gymnasiumin penkkaripäivä on viikkoa myöhemmin.

– Puhuimme siitä keskenämme, että ei haittaa, vaikka penkkarit ovat eri päivinä. Sehän myös osaltaan vähentää abien kanssakäymistä, Ryöppy sanoo.

Penkkarit järjestetään Ryöpyn mukaan koululla pääasiallisesti netissä.

Kiertoajelu voidaan toteuttaa.

– Nämä ovat tapahtumia, joissa ei istuta paikoillaan. Videoiden keinoin voidaan kuitenkin tehdä paljon. Abeilla on myös lupa karkinheittoon. Penkkariajelun abit järjestävät itse ja olemme keskustelleet siitä tartuntatautilääkärin kanssa, että ajelu voidaan toteuttaa. Maskit on tietysti pidettävä päällä, eikä kuorma-autojen lavalta saa poistua kiertoajelun aikana, Ryöppy kertoo.

Porvoossa oltiin yhtä mieltä siitä, että penkkareita ei haluta siirtää kevääseen.

– Pelkäämme, että silloin ne jäisivät pitämättä. Kirjoitusten jälkeen abit ovat jo poissa koululta, he eivät näe toisiaan yhtä paljon ja monella ajatukset alkavat olla jo ehkä edessä päin. Penkkareita juhlitaan, kun koulusta lähdetään pois. Uskon, että keväällä se ei tuntuisi enää samalta, Ryöppy sanoo.

– Penkkarit järjestetään nyt sillä tavalla, kuin suinkin pystytään. Olemme erittäin iloisia, että abit saavat juhlansa ja myös viranomaispuolella siihen suhtauduttiin myötämielisesti.

Vanhojen tansseja on Linnankosken lukiossa siirretty viikolla eteenpäin samoille päiville Bogyn tanssien kanssa. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan vanhojen tanssit järjestetään ilman yleisöä.

– Me päädyimme samaan siirtämään tansseja viikolla, sillä AVI:n määräykset saattavat muuttua juuri tässä vaiheessa. Tavallaan pelasimme viikon lisäaikaa, jos voisimmekin ottaa hiukan yleisöä paikalle, Ryöppy kertoo.

– En halua antaa turhia toiveita kenellekään, mutta pieni mahdollisuus siihen voi olla.

Joka tapauksessa vanhojen tanssit striimataan, jotta ystävät ja sukulaiset voivat seurata tapahtumaa.

– Iso näytös on urheiluhallilla torstaina 17. helmikuuta. Se striimataan. Perjantaiaamuna 18. helmikuuta on urheiluhallilla koulun sisäinen tapahtuma, jossa tanssitaan ensimmäisen vuoden opiskelijoille, Ryöppy kertoo.

Tansseja on sovellettu koronatilanteen mukaisesti niin, että esimerkiksi pari ei vaihdu tanssien aikana lainkaan.

Viime vuonna vanhojen tanssit jäivät Porvoossa koronatilanteen vuoksi tanssimatta kokonaan.

Askolassa penkkarit pyritään järjestämään 17. helmikuuta.

– Alustavat suunnitelmat on tehty, koronatilannetta seurataan. Suunnittelutyössä on otettu huomioon ikäryhmien eristäminen ja ohjelman näyttäminen ohjausryhmille luokkiin. Rekka-ajelu pystytään näillä näkymin järjestämään, Askolan lukion rehtori Pekka Hurskainen kertoo.

Myös vanhojen tansseja harjoitellaan parhaillaan, mutta päivämäärää ei ole lyöty vielä lukkoon.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan tanssit tanssittaisiin 18. helmikuuta, toinen vaihtoehto on 6. toukokuuta, Hurskainen kertoo.

Sitä hän ei vielä osaa sanoa, voidaanko tansseihin ottaa yleisöä.

– Kunnioitamme AVI:n päätöstä ja yleisiä koronarajoituksia. Kutsuvieraiden osallistuminen olisi varmasti opiskelijoille tärkeä asia. Tanssit striimataan joka tapauksessa, Hurskainen sanoo.