Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Runebergin syntymäpäivää vietetään Porvoossa tänäkin vuonna pääosin digitaalisesti – kotimuseossa tehdään kuitenkin valmisteluja perinteiden mukaisesti

Kansallisrunoilija J. L. Runebergin syntymäpäivää vietetään koronatilanteen vuoksi tänäkin vuonna pääosin digitaalisen tarjonnan parissa. Runebergin syntymäpäivä on 5. helmikuuta, mutta ohjelmaa on koko viikolle.

Porvoossa on helmikuun alussa on tarjolla paljon Runeberg-aiheista sisältöä. Perinteistä VPK:n soihtukulkuetta ja mieskuoro Runebergskören BSB:n yhteistä esiintymistä ei tänä vuonna järjestetä.

Digitaaliset aineistot ovat kaksikielisiä ja ne ovat saatavilla helmikuun ensimmäisellä viikolla maanantaista 31. tammikuuta lähtien.

– Pääsemme muun muassa tutustumaan tarkemmin Runebergin syntymäpäivän viettoon liittyviin perinteisiin virtuaalisella museokäynnillä ja opimme leipomaan runebergintorttuja Fredrika Runebergin alkuperäisellä reseptillä, kulttuurituottaja Thomas Weissman kertoo kaupungin tiedotteessa.

Luvassa on myös muun muassa digitaalinen kävelykierros Runebergien jalanjäljillä, Runeberg-aiheinen jazz-konsertti ja satuhetki lapsille.

Kotimuseossa tehdään Runebergin syntymäpäivän viettoon liittyviä valmisteluja perinteiden mukaisesti. Fredrika Runeberg otti kieloja syksyllä kellariin, ja joulun jälkeen hän herätteli niitä kukintoon, jotta runoilija sai nauttia lempikukkansa tuoksusta syntymäpäivänään.

– Muun muassa tämä perinne elää vielä, ja 5. helmikuuta kotimuseossa on aina kieloja esillä, museonhoitaja Laura Svärd kertoo.

Kotimuseo on talvella auki keskiviikosta sunnuntaihin kello 10–16. Runebergin päivänä 5. helmikuuta museoon on ilmainen sisäänpääsy ja aukioloa pidennetään kello 19 asti. Hygieniaturvallisuuden varmistamiseksi koronapassi on käytössä, kävijämäärää on rajoitettu, eikä oheisohjelmaa tai opastuksia järjestetä.

Perinteiset Runebergin päivän kirjailijavierailut kouluissa siirtyvät heikentyneen koronatilanteen takia huhtikuulle, jolloin kymmenen kirjailijaa vierailee kymmenessä porvoolaiskoulussa.

Kirjat ovat kuitenkin vahvasti esillä syntymäpäiväviikolla. Valtakunnallisesti arvostettu Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaetaan 5. helmikuuta kaupungintalolla. Palkinnon jakavat Porvoon kaupunki ja sanomalehti Uusimaa. Palkinnonjakoa voi seurata suorana lähetyksenä kello 13 alkaen.

Lisäksi 7. helmikuuta kello 10 nähdään suora lähetys Porvoon pääkirjastosta, jossa jaetaan Runeberg Junior -lastenkirjallisuuspalkinto

Kaikki viikon ohjelmatiedot ja linkit tapahtumiin ja suoriin lähetyksiin löytyvät osoitteesta www.porvoo.fi/runebergin-paiva. Digitaalinen kävelykierros julkaistaan kaupungin Youtube-kanavalla 31. tammikuuta. Kävelyreitin kartasta on saatavilla myös painettu versio kotimuseosta 2. helmikuuta lähtien.