Kiinteistövinkki: Millä rahalla katetaan kulut? – ”Taloyhtiö voi periä useita erilaisia vastikkeita hoidosta, rahoituksesta ja kulutuksesta”

Yhtiövastike on taloyhtiön osakkailtaan perimä maksu, jolla katetaan yhtiön tarpeellisia menoja. Osakas on lähtökohtaisesti velvollinen maksamaan yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määriteltyjen perusteiden mukaan. Yhtiöllä voi olla myös muitakin tuloja, esimerkiksi vuokratuloja yhtiön vuokraamista huoneistoista, mutta nämä tulot eivät yleensä riitä kattamaan taloyhtiön kaikkia kuluja.

Yhtiön menoihin kuuluvat kiinteistön ja rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta, perusparannuksesta tai kiinteistön hankinnasta ja rakentamisesta aiheutuvat kulut sekä muut velvoitteet, kuten kiinteistövero. Vastikkeella voi kattaa ainoastaan yhtiön kuluja.

Vastikkeista määrätään kunkin taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Taloyhtiö voi periä useita erilaisia vastikkeita, tavanomaisimmat ovat hoitovastike ja rahoitusvastike (= pääomavastike) sekä erilaiset kulutukseen perustuvat vastikkeet.

Maksuperusteena on yleisesti pinta-ala, osakkeiden lukumäärä tai tietyn hyödykkeen, kuten veden ja sähkön kulutus. Tietyn vastikkeen maksuvelvollisuus ei välttämättä koske kaikkia osakkaita (esim. liikehuoneisto, autotalli) ja yhtiöjärjestyksessä voi esimerkiksi liikehuoneistolle olla määritelty suurempi vastike kuin asuinhuoneistoille.

Hoitovastiketta on tarkoitettu kiinteistön hoitomenoja varten. Sillä katetaan mm. kiinteistön ja rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta aiheutuneita menoja.

Yleinen kulutukseen perustuva vastike on yhtiöjärjestyksen mukainen vesimaksu. Sen perusteena voi olla huoneistossa asuvien henkilömäärä tai todellinen vedenkulutus. Myös vesimaksun pitää vastata todellisia kustannuksia. Jos vesimaksupykälää ei ole, on vedestä aiheutuvat kulut katettava hoitovastikkeella.

Usein yhtiöjärjestyksessä mainitaan, että pitkäaikaiseen lainaan käytetään rahoitusvastiketta. Hanke, joka sekä tekniseltä että taloudelliselta laajuudeltaan on verrattavissa lähes rakentamistoimintaan, katetaan rahoitusvastikkeella. Ratkaisevaa ei siis ole laina-ajan pituus, vaan korjaushankkeen luonne ja laatu.

Rahoitusvastikkeessa on kiinnitettävä erityistä huomiota muun muassa siihen, onko liikehuoneistoilla suurempi rahoitusvastike ja onko osakkaiden maksettava korjaushanketta hoito- vai rahoitusvastikeperusteella.

Käyttökorvaukset perustuvat ns. sopimukseen osakkaan ja taloyhtiön välillä, eli osakas voi itse päättää, mitä palveluita ja missä määrin niitä käyttää. Tyypillisiä käyttökorvauksia ovat autopaikka-, pesutupa- ja saunamaksut. Koska näiden määräytymisestä ei laissa ole säännöksiä, voi yhtiö tarjota näitä myös veloituksetta, ilman osakkaiden yhdenvertaisuuden loukkaamista.

Yhtiöjärjestyksessä voi toki olla maininta käyttökorvauksien suuruudesta päättämisestä. Mutta ellei, on niiden taloudellinen merkitys niin vähäinen, etteikö niistä voisi hallitus päättää. Ja usein yhtiökokous valtuuttaa hallituksen myös päättämään näistä.

Koska eri vastikkeilla katetaan eri menoja, ei niitä tulisi sekoittaa keskenään.

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia.

Palstalle voi lähettää aihetoiveita osoitteeseen marika.sipila@ukl.fi

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut