Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömyysturvassa on nyt väliaikaisia höllennyksiä: omavastuupäivät pois, yrittäjällekin työmarkkinatukea

Työttömyysturvaan on tehty väliaikaisia muutoksia kuluvan vuoden alusta helmikuun loppuun saakka. Niiden mukaan työttömyysetuutta voi saada heti työttömyyden alusta lähtien ja yrittäjä voi saada työmarkkinatukea. Muutokset tulevat voimaan takautuvasti, eli ne koskevat myös mennyttä aikaa, kertoo Kela tiedotteessaan.

Työttömyyden alussa on tavallisesti viisi omavastuupäivää, joilta työttömyysetuutta ei makseta. Koska nämä omavastuupäivät on nyt poistettu, voi etuutta saada heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Kela kertoo, että jos asiakkaalle on annettu ennen lain voimaantuloa päätös, jossa on kerrottu omavastuuajasta, tuki maksetaan automaattisesti myös omavastuupäivien ajalta. Kela lähettää asiasta postitse uuden päätöksen.

Omat päätökset voi tarkistaa myös OmaKelassa.

Toinen työttömysturvan väliaikainen muutos koskee yrittäjän työmarkkinatukea. Hän voi saada työmarkkinatukea, jos yrityksen toiminta on kärsinyt koronan takia.

Työmarkkinatukea voi saada myös menneeltä ajalta tammikuun alusta alkaen 15. helmikuuta saakka, vaikka työnhaku ei olisi ollut vielä silloin voimassa TE-palveluissa. Tukea voi saada tuon päivämäärän jälkeen vain, jos on ilmoittautunut työnhakijaksi. TE-palvelut ohjeistaa tarkemmin siitä, miten yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi.

Yrittäjän työmarkkinatuen ehdot ovat samanlaiset kuin aiemmin koronan aikana. Kela voi maksaa tukea, jos toinen ehdoista täyttyy: päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 103,92 euroa kuukaudessa.

Yritystoimintaa ei tiedotteen mukaan tarvitse lopettaa, jotta tukea voi saada. Jos yrittäjällä on työttömyysaikana tuloja, hän voi itse ilmoittaa ne Kelaan.

Kela julkaisee yrittäjille tarkoitetun verkkohakemuksen OmaKelassa helmikuussa.