Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kollega sai nauttia 17 vuorokautta kiinalaista vieraanvaraa vangittuna karanteenihotelliin" – Suomalaiset urheilutoimittajat kertovat Pekingin olympialaisten poikkeuksellisesta koronakuplasta

Pekingin talviolympialaisten avajaisia vietetään perjantaina. Kisat eivät ole suomalaisittain vielä kunnolla päässeet urheilutapahtumien osalta vauhtiin, mutta työtehtäviin paikan päälle lähteneet urheilutoimittajat ovat saaneet nostaa sykettään jo monta kertaa päivittäisissä koronatesteissä.

Poikkeuksellisen Pekingin olympialaisista tekee erittäin tiukka koronaprotokolla. Toimittajat elävät tiukassa koronakuplassa: hotellikompleksista ei ole mitään asiaa ulkomaailmaan kisatapahtumia lukuunottamatta. Kompleksissa koronanäyte otetaan joka aamu ennen aamiaista nielusta otettavalla koronanäytteellä.

Mikäli näyte on positiivinen, seuraa eristys hotellihuoneessa. Mikäli seuraavakin näyte on positiivinen, lähdetään erilliseen karanteenihotelliin pois kisakylästä. Eristys voi kestää huomattavankin kauan, jos testattavalta ei irtoa kahta peräkkäistä negatiivista koronanäytettä.

– Brittikollega Discoverylta kertoi smurffien noutamasta työkaveristaan. Sai nauttia 17 vuorokautta kiinalaista vieraanvaraa vangittuna karanteenihotelliin, Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen kertoo.

Holopainen viittaa "smurffeilla" testaajiin, jotka ovat pukeutuneet paksuihin suojapukuihin ja suojamaskeihin.

– Työolot ovat äärimmäisen rajoitetut mutta puitteet asianmukaiset. Mitään niin sanotusti omaa on mahdoton tehdä. Kuplasta ei voi poistua luvallisesti. Kuplan sisällä on hotelleissa kauppoja ja ravintoloita, Holopainen kertoo paikan päältä.

Ylen Inka Henelius kertoo, että hotellin käytäviä kiertävät desinfiointimiehet jatkuvasti. Tarkoista käytännöistä huolimatta toimittajien on mahdollista päästä ulkoilemaan hotellin sisäpihalle ja jopa kuntosalille, joka löytyy hotellikompleksin sisältä.

– Kaikkialla liikutaan maskit kasvoilla, Henelius kuvailee.

Yle Urheilun uutispäällikkö Sinikka Rajamäki kertoo yhden esimerkin tiukasta koronalinjasta Instagram-päivityksessään.

Samaan aikaan Satakunnan Kansan urheilutoimituksen päällikkö Harri Laiho odottaa lähtölupaa paikan päälle kiinalaisilta viranomaisilta. Työtehtäviin Kiinaan tulevilta edellytettiin negatiivisia koronatestin tuloksia 14 päivän ajan ennen lennon lähtöä, ja ne piti kirjata erilliseen rekisteriin. Laiho teki positiivisen testituloksen viikonloppuna.

– Sunnuntaina otetusta ensimmäisestä lähtötestistä napsahti positiivinen. Se käytännössä peruutti keskiviikoksi tarkoitetun lennon. Nyt paperiasiat pitäisi saada hoidettua Kiinan viranomaisten kanssa niin, että voisin lähteä kisoihin seuraavalla lennolla eli maanantaina. Yhtään positiivista koronatestin tulosta ei tietysti sitä ennen saa tulla, Laiho sanoo.