180 porvoolaista lasta valitsi Runeberg Junior -voittajaksi Edu Kettusen lastenkirjan Elppu matkalla kotiin

– Tämä tuntuu ihan älyttömän hyvältä! Mahtava homma, kun en ole kirjallisuusjutuista saanut mitään tunnustusta, vaikka onhan noita jo muutama tehty. Ennenkaikkea tässä on lapsiraati valinnut voittajan, se lämmittää älyttömästi, Erkka ”Edu” Kettunen sanoo.

Näin kiittelee muusikko ja kirjailija saadessaan tämän vuoden Runeberg Junior -kirjallisuuspalkinnon kirjoittamallaan ja kuvittamallaan lastenkirjalla Elppu matkalla kotiin (Minerva Kustannus).

Kettunen sanoo ”pungertaneensa” lastenkirjaa viisi kuukautta aamusta iltaan.

– Kun rupean jotain tekemään, niin hukun siihen tekemiseen. Nousin kuudelta pystyyn piirtämään ja kuudelta telkkarin ääreen.

Hän ei tiedä vielä tuleeko Elpulle jatkotarinaa.

– Täytyy katsoa ja jutella kustantajan kanssa siitä, mutta muitakin kirjahankkeita on. Kuvitan parhaillaan yhtä toisen kirjoittamaan lastenkirjaa ja musiikkihommia teen entiseen malliin. Tämä on todella hyvää hommaa siinä rinnalla kulkemaan.

Pungersin sitä viisi kuukautta aamusta iltaan.

Kettunen ei ole maanantaina paikan päällä Porvoossa vastaanottamassa Junior-palkinnon voittoa 10 000 euroa kunniakirjoineen.

– Hoidetaan se etänä, lapsetkin on etänä luokissaan. Teen heille kiitosvideon.

Edu Kettunen arvelee, että voittorahojen turvin jatkuu monenlaisten eri projektien tekeminen.

– Kun sain 2006 Junnu Vainio -palkinnon ja sain tiedon siitä pari kuukautta ennen julkistamista, tein siltä seisomalta 5 000 euron vekselin ja ostin perämoottoriveneen. Nyt aion toimia maltillisemmin.

Elppu matkalla kotiin on esivaaliraadin mukaan vauhdikas, lämminhenkinen ja paikoin jännittäväkin kertomus koirasta, joka joutuu vahingossa erilleen perheestään lomamatkan päättyessä.

– Elpun päättäväisyys ja neuvokkuus sekä sen kohtaamat ystävälliset ihmiset vievät koiraa pikkuhiljaa lähemmäs kotia samaan aikaan kuin huolestunut perhe yrittää löytää lemmikkinsä. Kuvitus on täynnä hauskoja yksityiskohtia ja lukija voi helposti elää mukana koiran matkassa yli maiden ja merten, lumimyrskyjen ja paahtavan auringon, perustelee esivaaliraati valintaansa.

Lopullisen valinnan voittajasta teki 180 lasta: kahdeksan raatia, jotka koostuivat porvoolaisista esikouluista ja kouluista valituista lapsista.

Tämän vuoden lapsiryhmät olivat Keskuskoulun 2A ja 2C, Albert Edelfeltin koulun 1A, Epoon koulun 1–2, Kvarnbackens skolan 1B, Strömborgska skolan 2 lk, Kullo skolan 1–2 sekä esikouluryhmät Puhurit ja Sidensvansarna.

Runeberg Junior -palkinnon kunniamaininnan sai tänä vuonna Bilskelettet, jonka on kirjoittanut Hanna Lundström ja kuvittanut Frank A. Unger (Schildt & Söderströms).

Porvoon kaupunki ja Sanomalehti Östnyland/KSF Media perustivat Runeberg Junior –lastenkirjallisuuspalkinnon suomen- ja ruotsinkielisille kirjoille Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi edistääkseen lasten lukuintoa.

Palkinto jaetaan nyt kuudetta kertaa. Esivaaliraadissa olivat kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä Filippa Hella, erikoiskirjastonhoitaja Mikaela Wickström ja luokanopettaja Christa Viitanen.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut