Runebergintorttuja ja diplomatiaa – "Porvoo on minun ja perheeni mieluisin vierailukohde”

Porvoolaiset runebergintortut ovat maailmaluokan herkku. Näin voisi päätellä, kun kuuntelee Café Cabriolessa istuvan seurueen vilkasta keskustelua.

Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön lehdistöattasea Bill Couch on innokas Porvoon ystävä.

Niinpä hän halusi saada maistuvan kulttuurikokemuksen vierailemalla täällä Runebergin päivän kunniaksi.

– Ei ole sellaista kuin huono runebergintorttu. Nämä ovat kuitenkin parhaimpia runebergintorttuja, joita olen syönyt. En osaa sanoa mitään erityistä syytä siihen, mutta se on varmaan tämä kokonaiselämys. Sikäli kuin olen ymmärtänyt oikein, Runebergin vaimo teki tästä reseptistä parhaan mahdollisen, Couch kiittelee.

– Jos vertaa esimerkiksi supermarketista ostettaviin, näissä on enemmän mantelijauhoja kuin monissa muissa, Raymond P. Marcero, suurlähetystön it-päällikkö sanoo.

– Monissa kulttuureissa on tällaisia vuodenaikoihin kuuluvia ruokia, ja tämä on herkku.

He alkavat muistella, mitä muita vuodenaikasidonnaisia ruokia Suomessa on, kuten laskiaispulla ja mämmi.

– Minä tein kerran täällä Suomessa mämmitestin. Ostin kuutta suosittua mämmilaatua ja maistelin niitä. Loppujen lopuksi ne kaikki maistuivat ihan samalta, Marcero kertoo nauraen.

Lehdistöattasea Couch, eli sohva, kuten hän kertoo nimensä tarkoittavan, on vieraillut Porvoossa jo kymmenisen kertaa.

Hän on ollut asemapaikassaan Suomessa kaksi ja puoli vuotta, kesästä 2019 alkaen.

– Porvoo on minun ja perheeni mieluisin vierailukohde, tänne on helppo tulla, hän kertoo.

Couch ehti olla Suomessa puolisen vuotta ennen kuin koronapandemia alkoi, ja muutti arjen.

– Tästä pandemia-ajasta on jäänyt minulle jotain hyvääkin. Olen ollut Kiinassa kolmeen eri otteeseen, ja sen lisäksi Barbadoksella. Olen nyt ensimmäistä kertaa 15 vuoteen takaisin Euroopassa. Perheeni ja minä odotimme sitä, että saamme asua Helsingissä ja matkustella Euroopassa. Näin ei tapahtunut. Olen ehkä oppinut tuntemaan Suomea paremmin kuin ilman koronaa, Couch pohtii.

Amerikkalainen diplomaatti on kotoisin Alabamasta, Cherokee-nimisestä pienestä kylästä.

– Tulen varsin vaatimattomista oloista työläisperheestä. Perheeni ei ollut varakas, joten saimme vain haaveilla matkustelusta.

Hän työskenteli vuosikymmenen ajan opettajana ennen diplomaatin uraansa.

– Eräs oppilaani esitti minulle kerran kysymyksen Yhdysvaltain ulkoministeriöstä, ja etsiessäni hänelle vastausta kiinnostuin itsekin alasta. Läpäisin ulkoministeriön kokeen, ja hakeuduin alalle.

– Olen ylpeä siitä, että saan edustaa maatani. Ja nautin siitä kun saan asua eri maissa muutaman vuoden kerrallaan oppien ymmärtämään ihmisiä ja kulttuureja. Poikani lapsuus on hyvinkin erilainen kuin minun omani.

Ennen Suomeen tuloaan Couch opiskeli suomen kieltä Yhdysvaltain ulkoministeriön kielikoulussa.

– Aloin juuri jotenkin ymmärtää suomea, kun kurssit loppuivat. Ja täällä kaikki puhuvat minulle englantia, hän kertoo hymyillen.

Hänen seuraava asemapaikkansa on jo tiedossa. Se on Riika.

– Saan ensin mennä takaisin Washingtoniin, ja opetella latvian kieltä. Toivon, että se on helpompaa kuin suomi.

Entäpä millainen on Bill Couchin työnkuva täällä Suomessa?

– Lehdistöattasea johtaa suurlähetystön viestintä- ja kulttuuriosastoa, johon täällä Suomessa kuuluu kaksi amerikkalaista ja kahdeksan suomalaista työntekijää. Public Diplomacy Section hoitaa lähetystön mediasuhteita sekä erilaisia koulutus- ja kulttuuriohjelmia, hän kertoo.

Lehdistöattasea myös tiedottaa Yhdysvaltain ulkopoliittisista tavoitteista suomalaisille, ylläpitää suhteita lehdistöön, järjestää taustoittavia briiffauksia, vastaa haastattelupyyntöihin ja toimii lähetystön tiedottajana.

Kiristynyt kansainvälinen tilanne näkyy myös lehdistöattasean työssä. Millaista on olla amerikkalaisena diplomaattina Suomessa tällä hetkellä?

– Uskon, että ihmiset ovat stressaantuneita näistä lisääntyneistä poliittisista paineista. Henkilökohtaisesti tunnen oloni turvalliseksi täällä Suomessa.

– Suomihan suhtautuu kansalliseen turvallisuuteensa vakavasti, ja sillä on pitkä historia idän ja lännen välillä, Couch kertoo.

– Me kiinnitämme paljon enemmän huomiota nyt siihen mitä Ukrainassa tapahtuu, kun se on täällä lähellä, ja Suomella on pitkä raja Venäjän kanssa.

– Olemme myös iloisia siitä, että Suomi valitsi uuden sukupolven F-35 hävittäjät. Washingtonissa arvostetaan yhteistyötä Suomen kanssa.

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut