Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: Bensan hinnannousu ei johdu hallituksesta vaan syy on tässä – Yle: Veronlasku hyödyttäisi lähinnä hyvätuloisia

Bensan hinnasta on liikkeellä virheellisiä tietoja. Hinnannousu ei johdu Suomen hallituksesta, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtava tutkija Marita Laukkanen VATT-blogissa.

Laukkasen mukaan raakaöljyn hinnanmuutokset ovat keskeisin bensan hinnannousuun vaikuttanut tekijä.

– Tämä hallitus on tehnyt bensaveroon vain indeksikorotuksen, vaikka autoalan lobbarit median jutuissa kerta toisensa jälkeen muuta väittävät, Laukkanen toteaa.

Oppositiopuolueet ovat tehneet hallitukselle välikysymyksen, jossa vaaditaan energia- ja polttoaineverojen laskua. Laukkanen toteaa Ylelle, että verojen lasku auttaisi eniten keski- ja hyvätuloisia.

– Heillä polttoainekulujen osuus kulutuksesta, heidän käytettävissään olevista tulosta, on suurempi kuin pienituloisella Suomessa, kertoo Laukkanen Ylelle.

Hänen mukaansa mahdollisten veronkevennysten varjopuolena on se, että ne tahtovat johtaa valtion verokertymän pienentymiseen jopa sadoilla miljoonilla. Siinä tilanteessa pitäisi miettiä, mistä leikataan.

Ylen haastattelema vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta sanoo, että pienituloisille voitaisiin harkita väliaikaista könttäsummaa.

– Siihen ei ole teknisesti estettä, jos siihen löytyy poliittista halua ja valmiutta, toteaa Tynkkynen Ylelle.

Kahta Convoyta odotetaan perjantai-iltana Helsingin keskustaan – Poliisi: Toinen niistä on laillinen ja toinen laiton

Haluaisitko säästää polttoainetta 1–2 litraa satasella? Tässä 10 vinkkiä asiantuntijalta - Ainakin yhden "moni valitettavasti laiminlyö"

Hämmentävä kyselytulos: Bensan hinnan kipuraja on vielä kaukana – "Olimme yllättyneitä siitä, kuinka paljon suomalaiset ovatkin nykyään valmiita maksamaan"

Pumppuhintojen nousutahti on mahdollisesti laantumassa – Bensiinilitran keskihinta on noussut 32 sentillä tänä vuonna