Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vireystilaa ylös: kolmen kuukauden kokeilu käynnistyy Porvoon 9.-luokkalaisille – kehollisilla harjoitteilla pyritään itsesäätelyyn ja parempaan vuorovaikutukseen

Kolmen kuukauden Kiskoteka-menetelmän kokeilu käynnistyy tällä viikolla Porvoon 9.-luokkalaisille. Kokeilua tukee Porvoon Aktiasäätiö ja Porvoon koulutuspalvelut.

Jyrki Rytilän kehittelemä Kiskoteka-menetelmän opetuspaketti sisältää konkreettisia, nopeita ja helppoja kehollisia harjoitteita, joilla voidaan vaikuttaa omaan vireyteen ja itsesäätelyyn sekä parempaan vuorovaikutukseen. Kiskoteka pohjautuu kehossa valmiina olevan luontaisen liikepotentiaalin käyttöönottoon ja hyödyntämiseen.

Porvoossa suomenkieliset 9.-luokkalaiset ja halukkaat opettajat saavat käyttöönsä opetusvideot ja oppaan menetelmästä. Oppilaiden vanhempia tiedotetaan asiasta tarkemmin Wilman kautta.

Tanssija Panu Varstala tuo menetelmän Porvooseen. Varstala ei jäänyt korona-aikana toimettomaksi. Hän päätti opiskella lisää, kun taiteen parissa työskentely ei ollut pandemian takia mahdollista.

Varstala opiskeli Kiskoteka-menetelmän ohjaajaksi sekä TRE-stressinpurkuliikkeiden sertifioiduksi ohjaajaksi.

Varstala päätti hakea työryhmänsä kanssa Porvoon Aktiasäätiön apurahaa. Hakemus hyväksyttiin ja Porvoon koulutuspalveluiden johtaja Jari Kettunen piti kokeiluideaa hyvänä. 9.-luokkalaisten halukkaille opettajille tarjottiin lyhyt menetelmän koulutus viime viikolla. Tämän jälkeen aikuiset voivat tutustuttaa opiskelijat menetelmän pariin yhdessä harjoitellen ja opetusvideoita hyödyntäen.

Menetelmää on toivottu kouluille, koska osa opiskelijoista voi pandemian vuoksi selkeästi huonommin, tiedotteessa kerrotaan.

Kokeilu on herättänyt jo ennen julkaisua valtakunnallista kiinnostusta muun muassa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden tutkijoissa, joille Varstala on esitellyt menetelmää.