Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoo haluaa purkaa Suistohallin, museokaan ei vastusta suojelumerkinnästä poikkeamista

Kaupunkikehityslautakunta käsittelee kokouksessaan 1. maaliskuuta asemakaavan suojelumerkinnästä poikkeamista Suistohallin osalta.

Suistohalli on suojeltu asemakaavassa, mikä tarkoittaa, ettei sitä saisi purkaa. Porvoo on pyytänyt lausunnot suojelumääräyksestä poikkeamisesta sekä Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY) että Porvoon museolta. Molempien lausunnoissa päädytään johtopäätökseen, jonka mukaan suojelumääräyksestä poikkeamiselle ei ole estettä.

– Rakennus on huonossa kunnossa, eikä kaupungilla ole rakennukselle järkevää käyttöä. Jotta purkamisluvan hakeminen olisi mahdollista, hakee Suistohallin omistaja, Porvoon kaupungin toimitilajohto, kaupunkikehityslautakunnalta poikkeamista asemakaavan suojelumääräyksestä, kaavoittaja Pekka Mikkola kertoo.

Jos suojelumääräyksestä poikkeaminen hyväksytään, rakennukselle voi hakea purkamislupaa rakennusvalvonnasta.

Sekä ELY-keskus että Porvoon museo ovat pahoillaan rakennuksen tilasta, mutta toteavat, ettei estettä suojelumääräyksestä poikkeamiselle ole. Tarvittavat korjaukset olisivat niin laajoja, että rakennuksen alkuperäisiä rakenteita jäisi joka tapauksessa vain vähän jäljelle.

– Tilanne on varmasti kaikille hieman ristiriitainen. Suistohallin purkamisen myötä häviää pala tuttua maisemaa. Kun Suistohallin tilanne ratkeaa, voidaan Meritullin alueen maankäyttöä suunnitella uusista lähtökohdista, toteaa kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgren.

Suistohallina tunnettu rakennus toimi alun perin huonekalutehtaana. Rakennus on tällä hetkellä pääosin tyhjillään, osittain se toimii vihervarikkona.

Suistohalli suojeltiin alun perin vuoden 1985 asemakaavassa sen kaupunkikuvallisen ja kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi.