Kasvihuonepäästöt vähentyneet – Porvoon vesistöjen tila yhä välttävä

Porvoon kaupungin ympäristönsuojelu on julkaissut tilannekatsauksen Porvoon ympäristön tilasta vuonna 2021. Edellisestä vastaavasta katsauksesta tuli kuluneeksi 11 vuotta.

Ympäristönsuojelun mukaan kasvihuonekaasupäästöjen määrä on laskenut noin kolmanneksen vuoden 2010 tasosta. Teollisuuden päästöt ovat vähentyneet huomattavasti erityisesti rikkidioksidin osalta.

– Toisaalta Kilpilahden teollisuusalueen vaikutus näkyy ilmanlaadussa edelleen paikallisesti kohonneina rikkidioksidien, typenoksidien ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuuksina, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Porvoon edustan merialueen ekologinen tila luokitellaan vain välttäväksi. Samoin Porvoon halki virtaavien jokien, Porvoonjoen, Mustijoen ja Ilolanjoen, veden laatu on arvioitu välttäväksi.

Näihin vaikuttavat eniten jokien ravinne- ja kiintoainekuormitus, joka on suurelta osin peräisin maatalouden hajakuormituksesta. Porvoonjoen suurin yksittäinen kuormittaja on Lahden kaupunki, mutta tilanne on hiukan parantunut tehostuneen yhdyskuntajätevesien puhdistuksen vuoksi.

Merialueen pohjaeläimistön tilassa on tapahtunut myönteistä kehitystä 2010-luvulla.

– Merialueen vedenlaatu täyttää yleensä kesäaikana sosiaali- ja terveysministeriön uimavedelle asettamat hygieeniset laatuvaatimukset, ympäristösuojelupäällikkö Jesse Mether kertoo tiedotteessa.

Vessöön, Kråkön ja Seitlahden pohjavesialueilla toteutettu maa-ainesten otto on aiheuttanut alueilla sellaisia muutoksia, että niitä ei enää luokitella tärkeiksi pohjavesialueiksi. Porvoossa on vielä 10 yhdyskuntien vedenhankintaa varten tärkeää pohjavesialuetta. Suurin suojelutarve on Sannaisten pohjavesialueella, joka on tärkein vedenhankinta-alue.

Valtion METSO-ohjelma on kaupungin mukaan lisännyt kiinnostusta metsäalueiden suojeluun.

– Luonnon monimuotoisuuden suojelua ovat edistäneet etenkin suojelualueiden sekä kansallisen kaupunkipuiston perustaminen. Porvoon vanhimmat luonnonsuojelualueet ovat 1930-luvulta ja viimeisten 10 vuoden aikana Porvooseen on perustettu 18 uutta luonnonsuojelualuetta, Mether kertoo tiedotteessa.

Porvoon ympäristön tila 2021 -katsaus

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut