Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon kaupunki lähettää Ukrainaan kuorma-autollisen sidetarpeita, ensiaputarvikkeita ja lämpimiä peittoja – lisäksi lahjoitetaan "noin euro per porvoolainen" maassa tehtävään kriisityöhön

Porvoon kaupunki lähettää Ukrainaan erilaisia hoitotarvikkeita noin 10 000 euron edestä. Lisäksi kaupunki lahjoittaa Suomen punaiselle ristille 50 000 euroa Ukrainassa tehtävään kriisityöhön.

– Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus oli asiasta varsin yksimielinen. Kaikki olivat vahvasti sitä mieltä, että tällainen avustamismuoto, sekä rahallinen että materiaalinen, on nyt tässä tilanteessa tärkeää ja nopeus on nyt valttia. Meillä oli tieto tarvittavista hoitotarvikkeista ja olemme antaneet niin paljon, mitä omaa varautumista ja toimintaa vaarantamatta voitiin antaa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Avustussummaakaan ei tarvinnut kauaa miettiä.

– Se on noin euro per porvoolainen, Ujula sanoo.

– Vertasimme summaa muihin suurimpiin kaupunkeihin ja totesimme sen asianmukaiseksi.

Keräys polkaistiin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yksiköissä käyntiin ennakoivasti jo viikonloppuna. Vielä viime viikolla kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajan pallilla istunut Ann-Sofie Silvennoinen organisoi keräyksen viime töinään ennen siirtymistään uuden Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vate-puheenjohtajaksi.

– Monet eri soten yksiköt osallistuivat keräykseen. Tarvikkeita on kerätty esimerkiksi vuodeosastolla, terveysasemalla, turvakodilla ja kaikissa palvelutaloissa. Henkilöstöämme tuli viikonloppuvapailtaan tekemään tätä ja he, ketkä ovat olleet työvuorossa, ovat auttaneet pakkaamaan. Kaikilla on nyt vahva tahtotila, että jos jotain voimme tehdä, niin mielellämme teemme, Silvennoinen kiittelee henkilöstöään.

Tavaraa kertyi niin nopeasti, että apujoukkoja pyydettiin pelastuslaitokselta.

– Olimme pulassa, kun huomasimme, miten paljon laatikoita on, ja miten pieniä meidän automme ovat! Pelastuslaitos tuli avuksemme kuljettamaan tavaroita WSOY-talolle. Se oli valtava apu, Silvennoinen kiittelee.

Sosiaali- ja terveystoimen yksiköiden varastoista ja toimipisteistä koottiin viikonlopun aikana noin kuorma-autollinen hoitotarvikkeita. Joukossa on esimerkiksi lääkkeitä, ruiskuja, neuloja, tippaletkuja, sidostarvikkeita, kertakäyttöinstrumentteja, erilaisia suojavälineitä, peittoja, tyynyjä, pyyheliinoja, vaatteita ja vaippoja.

– Meillä oli tarvelista, minkä mukaan toimimme. Saimme kasaan enemmän, mitä uskoimme niin lyhyessä ajassa olevan mahdollista. Täällä on jopa yhdet pienet keltaiset kumisaappaat, Silvennoinen sanoo.

– Olemme huomioineet erityisesti sellaisia asioita, mitä tarvitaan ensiavussa, kuten haavanhoitoon ja nesteytykseen tarvittavia välineitä.

WSOY-talolle kuljetetut tarvikkeet lajiteltiin maanantaina ja tiistaina. Kuorman oli määrä lähteä vielä tiistaina kohti Huoltovarmuuskeskusta, joka vastaa myös valtion lahjoituksista Ukrainaan.

– Olemme kirjoittaneet jokaisen laatikon, pussin ja säkin päälle englanniksi, mitä ne sisältävät. Ne on helppo avata sitten toisessa päässä, kun tietää, mitä missäkin on, ja näin ne saadaan nopeasti käyttöön, Silvennoinen sanoo.

Silvennoinen kertoo varusteista tehneen noin 10 000 euron loven kaupungin varastoihin.

– Soten varastot eivät ole valtavia, mutta kun otetaan vähän monesta eri paikasta, niin saadaan paljon kasaan. Näin tämä ei näy yksiköissä minkään asian puutteena. Ja esimerkiksi peitot ja tyynyt ovat käytettyjä, mutta puhtaita ja ehjiä.

Ukrainan suurlähetystö on pyytänyt useilta suomalaisilta kaupungeilta apua käynnissä olevan sodan vuoksi. Porvoon lisäksi Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Oulun, Vantaan, Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kotkan, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin sekä Rovaniemen kaupungit auttavat Ukrainaa.

Kaupungit avustavat Ukrainan valtiota ja sen kansalaisia yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla.

Kaupunkien avustukset annetaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kautta. Tarvikelahjoitukset toteutetaan yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, joka vastaa myös valtion lahjoituksista.