Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reserviläinen: ”Kun maailmantilanne muuttui, oli selvää, että osallistun” – Porvoossa joukot harjoittelivat vanhan terveysaseman tiloissa

Maanpuolustus: Joukot harjoittelivat Porvoon vanhalla terveysasemalla.

– Oli aluksi kiikun kaakun. Mutta kun maailmantilanne muuttui, oli selvää, että osallistun, sanoo sotavarustukseen rynnäkkökivääreineen sonnustautunut reserviläinen.

Hän on osallistunut kertausharjoituksiin viimeksi kymmenen vuotta sitten ja empi nytkin osallistumista. Ukrainan sodalla oli kuitenkin merkitystä.

Nyt hän on mukana Kehä 1/22 -paikallispuolustusharjoituksessa, johon sisältyi keskiviikkona harjoitus Porvoon vanhalla terveysasemalla. Harjoitukseen osallistui kymmeniä reserviläisiä ja viranomaisia.

Monille reserviläisille harjoitus tuntuu nyt merkityksellisemmältä, kuin aiemmin.

– Kyllähän me uutisia seuraamme. Voi olla, että ihmiset aistivat tietynlaista uutta merkitystä harjoituksissa. Mutta tämä on pitkäjänteistä työtä ja treenataan niin, että olemme valmiita, jos meitä tarvitaan, yksi henkilökuntaan kuulunut kertoo.

Maailmanpolitiikka tuo oman suolansa.

Antti Rytivaara, reserviläinen

Harjoituksen johtaa Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja, eversti Vesa Laitonen. Hän iloitsee, että reserviläiset ovat lähteneet hyvin mukaan harjoitukseen.

– 4,5 prosenttia oli hakenut lykkäystä tästä harjoituksesta. Se on muutama prosenttiyksikkö vähemmän, mitä esimerkiksi viime vuonna vastaavassa harjoituksessa, hän kertoo.

Laitinen toteaa, ettei vielä voi vetää liian suoria johtopäätöksiä maanpuolustustahdon noususta.

– Ukrainan kriisi ei ole juurikaan ehtinyt lykkäyspäätöksiin vaikuttaa.

Kaksi reserviläistä, Antti Rytivaara ja pelkällä sukunimellä esittäytyvä Korhonen ovat käyneet aktiivisesti kertausharjoituksissa. Rytivaara on käynyt harjoituksissa 20 vuotta aina kun kutsu on tullut. Ukrainan sota ei vaikuttanut osallistumiseen tai varsinaisesti sen merkityksellisyyteen.

– Maailmanpolitiikka tuo tietysti aina oman suolansa. Kuulumme maakuntakomppaniaan, ja olemme aina kokeneet olevamme tärkeä osa valmiustilannetta, hän sanoo.

– Toki jokaiseen harjoitukseen keskittyy niin, että oli tilanne mikä tahansa, se tulee hoitaa yhtä lailla, Korhonen toteaa.

Kehä 1/22 -paikallispuolustusharjoitus alkoi viime sunnuntaina ja kestää lähes viikon. Se painottuu Itä-Uudellemaalle muun muassa Porvooseen, Loviisaan ja Sipooseen. Porvoossa joukkoja on majoittunut Joonaanmäelle, Tolkkisiin ja Emäsaloon.

Harjoituksesta annettiin meluvaroitus, mutta keskiviikon harjoitus oli hiljainen. Aseistettuja maastopukuisia joukkoja saattoi nähdä aamupäivällä Linnankoskenkadulla, kun joukot etenivät kohti kohdetta, eli vanhaa terveysasemaa.

Tilannekuvan mukaan rakennuksessa oli tapahtunut aamulla ”räjähdys”, ja siipi oli ”sortunut” kokonaan.

Lisäksi rakennuksessa oli teräaseella sonnustautunut henkilö.

Keskiviikon harjoitukseen osallistui Itä-Uudenmaan ja Helsingin pelastuslaitokset sekä Itä-Uudenmaan poliisi.

Harjoitus oli siis monipuolinen kokonaisuus, joka päättyy, kun joukot toteavat olevansa valmiita, tai viimeistään torstaina aamulla.

Vanhalle terveysasemalle sijoittuva harjoitus on kapteeni Ivar Kullbergin mukaan äärimmäisen haastava.

– Taistelu rakennuksen sisällä on yksi vaikeimpia taistelulajeja. Kohde on monipuolinen ja laaja. Olen helpottanut tehtävää niin, että maalitoiminta ei ole raskasta vastarintaa, kertoo harjoituksen suunnitellut ja siitä vastaava Kullberg.

Keskiviikkona puolustusvoimien maakuntakomppanian tehtävänä on etsiä uhkaavat kirveen kanssa liikkuvat henkilöt ja ottaa heidät kiinni. Henkilöiden tehtävä on väistää komppaniaa ja kätkeytyä rakennukseen, mutta he eivät vastusta kiinniottoa.

– Todellisuudessa henkilöitä on kaksi, mutta joukko tietää vain yhdestä. Heille annetaan mahdollisimman realistinen toimintaympäristö, jossa he pääsevät harjoittelemaan ja kehittymään, että saavat havaintoja omasta toiminnastaan, Kullberg selventää.

Myös pelastuslaitoksen osuuteen oli sisällytetty asioita, joista he eivät tienneet etukäteen.

Harjoituksen isoin tavoite on selvittää, miten puolustusvoimien ja viranomaisten yhteistyö sujuu ja miten se voisi toimia vielä paremmin. Kullbergin mukaan yhteistyö on tähän mennessä toiminut hyvin.

Ukrainan kriisi vaikuttaa myös siten, että media oli ennätyksellisen kiinnostunut paikallispuolustusharjoituksesta valtakunnan ja kansainvälisiä medioita myöten. Siksi medialle järjestettiin yhteinen mediapäivä.

Median läsnäolo saattoi hieman häiritä harjoituksen autenttisuutta, mutta reserviläiset osallistuvat todennäköisesti useampiin harjoituksiin viikon aikana.

Esimerkiksi Loviisassa harjoituksen painopiste on Valkon satamassa ja sen lähialueella, jossa harjoitellaan kohteiden suojaamista sekä niin sanotun likaisen pommin ja sen vaikutusten torjuntaa.

Sodan uhka saa myös pohtimaan, mitkä ovat strategisia vihollisen hyökkäyksen kannalta. Itä-Uudellamaalla ne lienevät Kilpilahti, Loviisan ydinvoimala ja Valkon Satama, vai mitä eversti Vesa Laitonen?

– Kymmenen pistettä, meni juuri kohdilleen. Puolustuksellisesti niissä on paljon erityisiä piirteitä. Esimerkiksi Kilpilahdessa on paljon palavaa materiaalia.

Ydinvoimalaa sen sijaan kansainväliset sopimukset suojelevat.

– Tosin viime aikoina on havaintoja, että niitä ei aina noudateta, Laitonen viittaa Venäjän tekemiin iskuihin Ukrainan ydinvoimaloihin.