Mestarijuoksija Pentti Karvonen, 90, on kuollut – kelloseppä antoi aina työlleen takuun

Erittäin arvostettu ja pidetty porvoolainen kelloseppä ja mestarijuoksija Pentti Karvonen, 90, on kuollut. Karvonen kuoli lauantaina Porvoossa.

Pentti Karvosen urheilu-uran helmiä olivat kaksi 3 000 metrin esteiden maailmanennätystä vuonna 1955. Karvonen juoksi ensiksi Helsingissä ME-ajaksi 8.47,8 ja vain kaksi viikkoa myöhemmin Oslossa 8.45,4. Hän juoksi Dortmundissa lisäksi ajan 8.41,4, mutta tuota ei hyväksytty ennätykseksi, kun vesihaudassa oli liian vähän vettä.

ME-juoksujensa myötä hän olisi ollut vahva mestarisuosikki vuoden 1956 olympialaisiin, mutta mahahaava pilasi hänen mahdollisuutensa osallistua.

– Koen, että jäin vaille niitä saavutuksia, joita luojan antamat mahdollisuudet olisivat edellyttäneet. Mahahaavan leikkaaminen oli ehdottomasti väärä ratkaisu. Pelkkä lepo olisi riittänyt. Minulta meni neljä vuotta ennen kuin pääsin takaisin samalle tasolle. Olenkin sanonut, että puolivatsaisten ME on minulla, humoristinen Karvonen vitsaili Uusimaan 80-vuotishaastattelussa.

Karvonen voitti urallaan useita SM-mitaleja, mutta arvokisamenestys jäi siis mitalien muodossa puuttumaan.

Aktiiviuransa jälkeen Karvonen jatkoi tiiviisti urheilun parissa muun muassa luottamustehtävissä. Hän toimi Suomen Urheiluliiton erilaisissa tehtävissä vuosikymmeniä. Karvonen oli muun muassa SUL:n varapuheenjohtaja yli kymmenen vuoden ajan. Hän toimi myös lähes parikymmentä vuotta Kyykkäliiton puheenjohtajana.

Karvonen oli ylpeä karjalaisista juuristaan. Lisäksi on korosti terveitä elämäntapoja ja oli raittiuden ja savuttomuuden puolesta puhuja.

– Ehtoollisella olen ottanut viiniä. En koe itseäni mitenkään huonommaksi, vaikken ole kokeillut alkoholia tai tupakkaa. Joku sanoi minulle lapsena urheiluseurassa, ettei kannata polttaa. Minä otin sen tosissani, Karvonen kertoi samaisessa syntymäpäivähaastattelussa.

Porvoolaisille Karvonen on erittäin tunnettu myös kellosepän työstään. Hän kunnosti kelloja pitkään vielä eläkevuosinaankin.

– Annoin aina työlleni takuun. Sillä halusin osoittaa, että työt hoidetaan viimeisen päälle. Muutenhan minulla olisi pian ollut sama kello uudelleen korjattavana.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut