Porvoon diakoniatyöntekijä saa joka päivä puheluita Ukrainan sotaan liittyen – "Jos on kokenut jotain traumaattista, ahdistus nousee pintaan"

Ukrainan sodan aiheuttama ahdistus näkyy seurakunnan diakoniatyössä ja keskusteluavussa vahvasti.

Porvoon seurakunnan diakoniatyöntekijä Merja Falck kertoo, että sota tulee puheeksi lähes jokaisessa kohtaamisessa. On myös ihmisiä, jotka ottavat diakoniaan yhteyttä sota-ahdistuksen vuoksi.

– Joka päivä tulee erilaisia puheluita sotaan liittyen.

Ahdistusta aiheuttaa sekä pelko sodan leviämisestä Suomeen että ukrainalaisten hätä.

– Jos on kokenut jotain traumaattista itsekin tai on jaksamisen kanssa haasteita, ahdistus nousee pintaan.

Esimerkiksi Vantaan seurakunnat avasi kriisipuhelimen, jossa voi purkaa Ukrainan sodan herättämiä tunteita. Porvoossa vastaavaa ei ole ainakaan vielä polkaistu pystyyn, kertoo Porvoon seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmi.

On tärkeää tehdä joka päivä asioita, jotka antavat voimaa itselleen.

Merja Falck

– Meihin saa yhteyttä, pidämme puhelimia auki, Salmi sanoo.

Pontus Salmi kertoo, että sota tulee monissa hänen kohtaamisissaan esille tavalla tai toisella. Ihmisten ahdistuneisuus purkautuu monella tavalla. Esimerkiksi osa etsii kaiken tiedon uutisista ja osa purkaa ahdistustaan auttamalla.

– Minulle tulee paljon erilaisia auttamisehdotuksia, jotka eivät kaikki välttämättä ole realistisia. Niitä on tullut kohtuullisen paljon. Olen saanut enimmillään 10–15 sähköpostiviestiä aiheeseen liittyen, Salmi kertoo.

Myös Merja Falck saa avuntarjouksia vastaan.

– On positiivinen viesti meille kaikille, että paikallisesti voidaan tehdä asioita, jotka helpottavat elämää siellä, Falck sanoo.

Sen sijaan Porvoon kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystyksessä sota-ahdistus ei ole näkynyt, kertoo lapsiperheiden sosiaalityö palvelupäällikkö Mika Himanka.

– Sodan johdosta ei tule puheluita, hän toteaa.

Lapsi- ja perhepalveluiden olemassa olevissa asiakkuuksissa sota kuitenkin näkyy yhtenä kuormittavana tekijänä muiden joukossa.

Sosiaali- ja kriisipäivystykseen voi soittaa, jos akuutti ahdistus iskee. Himanka näkee puhelimen tarpeellisuuden etenkin silloin, jos esimerkiksi Ukrainan sodan jaloissa on omia läheisiä.

Hän vinkkaa myös Suomen Punaisen ristin auttavaa puhelinta, josta saa keskusteluapua. Myös Porvoon matalan kynnyksen palveluita voi hyödyntää.

– Keräämme juuri kaupungin nettisivuille tahoja, joihin tästä aiheesta voi olla yhteydessä, Himanka sanoo.

Kirkon apu kriisiin alkoi heti sodan alettua 24. helmikuuta. Porvoon suomalainen ja ruotsalainen seurakunta järjestivät yhdessä avoimen rukoushetken Tuomiokirkossa.

– Illan aikana siellä kävi noin 55 henkeä. Sai sytyttää kynttilän, oli pieni rauhan rukous ja meitä työntekijöitä oli paikalla, diakoni Merja Falck sanoo.

– Siellä oli sanatonta läsnäoloa, ihmiset saivat vaihtaa lempeitä katseita. Se oli ehkä mikä kuvaa tilannetta hyvin. Kukaan ei oikein osannutkaan sanoa mitään. Hiljainen yhteys kannattelee, Falck kuvailee.

Diakoniatyötä on jatkettu normaalisti. On muun muassa kahdenkeskeisiä keskusteluita, vertaistukiryhmiä ja avoimia kohtaamispaikkoja. Ryhmätapaamisissa diakoniatyöntekijöiden on täytynyt ottaa maailmantilanne huomioon.

– Sille täytyy antaa aikaa ja mahdollisuus keskusteluun. Mutta on tärkeää pysyä myös siinä, mikä tukee ihmisten omaa arkea ja jaksamista, Falck sanoo.

Ihmisiä hän neuvoo katsomaan sodasta kertovia uutisia korkeintaan kerran tai pari päivässä, jotta pysyy kartalla, mutta jottei kuormita itseään liikaa.

– On tärkeää tehdä joka päivä asioita, jotka antavat voimaa itselleen. Hakeutua yhteyteen toisten kanssa tai mennä ulos hoitamaan kehollista tunnetta, hän muistuttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut