Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättiyllätys: Microsoftista tulee isojen datakeskusten operaattori Espoossa ja Kirkkonummella – "Maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti"

Energiayhtiö Fortum ilmoitti torstaina, että Espooseen ja Kirkkonummelle suunniltujen datakeskusten operaattori on yhdysvaltalainen ICT-jätti Microsoft.

Fortum on useiden vuosien ajan suunnitellut datakeskuksia sekä Espoon Hepokorpeen Kehä III:n lähelle ja Kirkkonummelle Sundsbergiin.

Torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Fortum ja Microsoft kertoivat maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseksi kuvatusta datakeskusalueesta, jonka yhteyteen Fortum rakentaa ison mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon.

Kumppanusten mukaan investointi vastaa Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään. Kyse on myös tietoturvallisuuden takaamisesta.

Tiedotteen mukaan datakeskusalue tarjoaa suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, suurille ja pienille yrityksille sekä yksityishenkilöille "luotettavia, skaalautuvia ja tietoturvallisia pilvipalveluja, sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita erittäin alhaisella vasteajalla".

– Suomi on digitalisaation ja innovoinnin kärkimaa, jossa maailmanluokan yhtiöt ja edistyksellinen julkinen sektori edistävät aktiivisesti yhteiskunnan ja yritysten digitaalista murrosta, sanoo Microsoftin Länsi-Euroopan alueen johtaja Cindy Rose.

Fortum aikoo kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

Yhtiön mukaan datakeskusten tuottama hukkalämpö voi kattaa noin 40 prosenttia kolmen kunnan noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

Tiedotteessa arvioidaan, että kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpiin kuuluva yksittäinen ICT-investointi.

– Datakeskukset tarjoavat pitkälti hyödyntämättömän ja päästöttömän lämmönlähteen, jota oikeissa olosuhteissa voidaan käyttää erittäin energiatehokkaasti, kuvailee Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Datakeskuksissa käytettävä sähkö on tuotetaan ilman hiilidioksidipäästöjä.

Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan tiedotteen mukaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen vähennys.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo, että jätti-investointi tuo laajasti hyötyjä. Espoolle investointi on tärkeä siksikin, että kaupunki tähtää hiilineutraaliuteen 2030 mennessä.

– Uusi datakeskusalue vahvistaa Espoon asemaa kestävän kehityksen edelläkävijänä. Datakeskusinvestoinneista on maailmalla kova kilpailu, mutta yhteistyön ja investointiympäristön tuloksena syntyi ratkaisu, josta hyötyvät kaikki aina Suomen tasolta paikallisiin asukkaisiin saakka.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) arvioi, että hanke työ myös merkittävän määrän työpaikkoja, osaamista ja ilmastohyötyjä.

– Strategisesti on myös tärkeää, että Suomi vahvistaa asemaansa datataloudessa ja kotimaisessa datanhallinnassa.

– Olen myös tyytyväinen siihen, että kaupunki on ollut hyvä kumppani maankäytössä ja saanut hankkeen tarvitseman asemakaavan nopeasti eteenpäin.

Lue myös: Yle: Datakeskukset nostattavat Espoossa ja Kirkkonummella myös vastustusta – ”Onko keksitty ikiliikkuja?”

Datakeskukset ovat herättäneet myös arvostelua niin Kirkkonummella kuin Espoossa. Hankkeiden eteneminen edellyttääkin vielä lainvoimaisia kaavoja.

Kirkkonummen valtuusto hyväksyi osaltaan hankkeen kaavan viime syksynä, mutta Finnträsk-järven suojeluyhdistys valitti siitä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kirkkonummella vastustusta on herättänyt myös datakeskuksen vaatiman suurjännitelinjan linjaus.

Espoossa kaupunginvaltuusto Hepokorpea koskevan kaavaesityksen viime marraskuussa.