Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gammelbackan seurakuntakeskuksessa piirustusinstallaatio korona-ajasta – Porvoon Taiteilijaseura haluaa auttaa näyttelyllään Ukrainaa

Porvoon Taiteilijaseuran jäsenistöstä koostuva työryhmä on maalannut ja piirtänyt aiheesta ”Unia koronan aikaan”. Työt on koottu näyttelyksi, joka avataan sunnuntaina Gammelbackan seurakuntakeskuksessa.

– Aloimme yhdessä dokumentoida tätä aikaa keväällä 2020, kun koronasulku alkoi. Näyttely koostuu noin sadasta työstä, jotka muodostavat piirustusinstallaation, kertoo kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen. Hän on kuratoinut kokonaisuuden yhdessä Kalle Turakka Purhosen kanssa.

Esillä olevat piirustukset ja maalaukset muodostavat tutun kuvauksen kuluneesta ajasta.

– Korona-aika näkyy siinä, että mukana on paljon piirustuksia kotoa, hyvin vähän mistään muualta. Näyttelystä tuli ajankuva kotoilusta, mikä silloin pakostikin kosketti jokaista, Pauliina Turakka Purhonen kertoo.

Korona-arki näyttää monilta osin samalta ammatista tai elämäntilanteesta riippumatta. Tietokoneen äärellä työn tekemistä, puhelimessa puhumista, lapsia kotona, karjalanpiirakoita, koiria.

– Mukana on myös sairaana piirrettyjä kuvia, sellaisiakin, joissa sairaus näkyy ihan kasvoista.

Näyttelyn taiteilijat ovat Petri Hytönen, Sampsa Indrèn, Tiina Kolehmainen, Nelli Nio, Susanna Salama, Satu Salomaa, Jenni Tuominen, Pauliina Turakka Purhonen, Kalle Turakka Purhonen, Aino Ulmanen, Milja Viita ja Tiina Wallius.

Taiteilijat kuvailevat poikkeusolojen aikana unien vahvistuneen ja aistien valpastuneen, maailman piirtyneen terävästi näkyviin hälyn hiljentyessä. Kun elämänpiiri eristyksissä supistui, tarve jakaa kokemuksia jopa vahvistui.

– Meillä oli tarkoitus pitää tämä näyttely jo viime keväänä paaston aikaan, mutta se ei silloin onnistunut, koska kirkko oli kiinni, Turakka Purhonen kertoo.

Alun perin taiteilijat suunnittelivat näyttelyään tuomiokirkkoon.

– Töiden tuominen tuomiokirkkoon olisi kuitenkin ollut haastavaa, sillä se on kovin suojeltu rakennus. Keskustelimme asiasta seurakunnan kanssa ja päädyimme Gammelbackan seurakuntakeskukseen. En ollut käynyt siellä aiemmin, mutta sehän on hyvin kaunis ja valoisa tila, Turakka Purhonen kertoo.

Kirkko ja pääsiäistä edeltävä paaston aika tuntui taiteilijoista sopivimmalta ajalta ja paikalta näyttelylle.

– Tämä on kirkkovuodellisesti hiljentymisen ja mietiskelyn aikaa. Paastoamista ja kaikenlaisesta häsläyksestä pidättäytymistä, Turakka Purhonen sanoo.

Piirustukset on ripustettu liikuteltaville kangassermeille.

– On kiva, kun kirkossa on kuvia. Olen ajatellut nämä niin, että voi istua kirkon penkissä ja katsella sopivalta korkeudelta. Joskus kirkossakin tarvitsee kohteen, johon voi kiinnittää katseen. Tai joskus on vain hyvä istua hetki rauhassa. Voi ajatella ja katsella. Samaistuakin.

Näyttelyn alla taiteilijoilla virisi ajatus siitä, että näyttelyn avulla voisi myös tehdä hyvää.

– Me kaikki olemme Ukrainan tilanteesta huolissamme ja kauhuissamme. Päätimme, että yleisö voi lunastaa teoksia itselleen tukemalla ukrainalaisia, Turakka Purhonen kertoo.

Käytännössä haluamansa teoksen saa maksamalla sata euroa jollekin Ukrainaan apua vievälle järjestölle, kuten Kirkon Ulkomaanavulle tai Punaiselle Ristille ja esittämällä tästä kuitin.

Unia koronan aikaan -näyttely Gammelbackan seurakuntakeskuksessa (Viertotie 10) 27.3.–10.4.