Apua tarvitsevan tiedot voivat löytyä älypuhelimesta – Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta kannustetaan 112 Suomen käyttöön

Uusimaan lukija oli täyttänyt älypuhelimeensa omat terveystietonsa. Auttajat pääsevät lukemaan ne hätätilanteessa, vaikka puhelin olisi lukittuna, sillä ne löytyvät samasta valikosta mistä voi soittaa hätäpuhelun. Lukija arveli, että tämä mahdollisuus lienee aika harvalla tiedossa tai käytössä.

Terveys- tai SOS-tiedot löytyvät helposti ainakin Android- tai Apple-puhelimista hätäpuheluvalikon takaa. Sinne voi kirjata esimerkiksi sairautensa, allergiansa, lääkityksensä ja veriryhmänsä. Lisäksi sinne voi ohjelmoida numerot hätäyhteyshenkilöille.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Jorma Kuikka on itse tallentanut kyseiset tiedot puhelimeensa. Niiden hyödyntäminen ensihoitotehtävissä on kuitenkin vielä harvinaista.

– Yleensä aina ensihoidon potilailta löytyy jonkinlainen henkilötodistus tai ajokortti, josta henkilötunnus saadaan. Ensihoitajat keskittyvät hoitamaan potilasta ja turvaamaan hänen peruselintoimintonsa paikan päällä, jolloin esimerkiksi tajuttomana olevan henkilön henkilötietojen selvittämiseen ei käytetä tarpeettomasti aikaa, Kuikka selvittää.

Mikäli hoidettava henkilö on aiemmin ollut ensihoidon asiakas, hänen tapaushistoriansa on käytössä onnettomuuspaikallakin. Tällä hetkellä ensihoidolla ei vielä ole pääsyä omakannan terveystietoihin kentällä, mutta Kuikan kertoman mukaan tämä tulee muuttumaan tietojärjestelmien kehittyessä lähivuosina.

Kun ensihoitajat ovat siirtäneet potilaan jatkohoitopaikkaan, niin siellä on enemmän aikaa ja henkilöstöä ryhtyä selvittämään potilaan tietoja.

Ensi- hoitajat keskittyvät hoitamaan potilasta ja turvaamaan hänen peruselintoimintonsa.

Jorma Kuikka

– Omakannan terveystietojen käyttömahdollisuus riippuu siitä, onko potilas sallinut tietojensa käytön muualla kuin kotiseutunsa hoitolaitoksissa. Tämä kannattaa tarkistaa itse omakannasta. Jos et ole sallinut tietojen luovutusta, ei esimerkiksi oululainen lääkäri pääse katsomaan tietojasi, jos joudut hätätilanteeseen reissussa, Kuikka huomauttaa.

Kuikka ja palomestari Ilkka Eskelinen arvioivat, että puhelimen terveystiedoilla on enemmän merkitystä, jos potilaalla ei ole papereita mukanaan.

Jos henkilöllä on jokin harvinainen sairaus, lääkeaineallergioita tai selkeä syy tajunnan tason alenemiseen, olisi tietysti sitä parempi, mitä nopeammin nämä tulevat hoitavien henkilöiden tietoon.

Onnettomuustilanteessa ensimmäisenä paikalle ehtivien prioriteetteina ovat kuitenkin peruselintoimintojen varmistaminen ja lisäavun paikalle kutsuminen.

Husin Porvoon sairaalasta älypuhelinten terveystietoja kommentoi operatiivisen tulosyksikön johtaja, ylilääkäri Aleksi Lähdesmäki.

– Toistaiseksi näillä ei ole ollut merkittävää käytännön merkitystä sairaalassa, mutta näiden tietojen yleistyessä näkisin ne tulevaisuudessa hyödyllisiksi.

Mikä?

112 Suomi -sovellus

Ensihoitopäällikkö Jorma Kuikka kehottaa jokaista lataamaan puhelimeensa 112 Suomi -sovelluksen.

Sovelluksen avulla saa puhelimeensa mahdolliset vaaratiedotteet, jotka ovat nyt Ukrainan kriisin alettua puhuttaneet paljon.

Sovelluksesta löytyy kootusti valtava määrä tietoa ja yhteyksiä erilaisten hätätilanteiden varalta.

112 on helppo muistaa, mutta muistatko meripelastuksen, myrkytystietokeskuksen tai tienkäyttäjän linjan numeron?

Sovelluksen avulla löytyy lähin sydäniskuri tai voi tehdä matkustusilmoituksen ulkoministeriölle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut