Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Päivi Räsäsen vapauttaminen syytteistä otettiin vastaan – Seta toivoo, että päätös viedään vielä korkeampiin oikeusasteisiin

Helsingin käräjäoikeus päätti keskiviikkona hylätä kansanedustajaa, ex-puheenjohtaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan nostetut syytteet kolmesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Syytteet koskivat Räsäsen homoseksuaalisuutta käsitteleviä kirjoituksia ja puheita.

Päätös on kirvoittanut reaktioita laidasta laitaan. Kriittistä päätä edustaa seksuaalivähemmistöjen asiaa ajava Seta, jonka mukaan syyttäjän pitäisi viedä asia vielä korkeampiin oikeusasteisiin.

– On tärkeää, että sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa vihapuhetta käsitellään tuomioistuimessa myös silloin, kun sitä esitetään julkisesti uskonnollisessa yhteydessä tai sitä yritetään oikeuttaa uskonnolla, sanoo tiedotteessa ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Ihmisoikeusjuristi Martin Scheinin ei ole päätöksestä yllättynyt.

– Syytteiden hylkääminen ei yllätä. Kuten olen aiemminkin sanonut, sananvapauden suojaamiseksi rikoslain 11 luvun 10 §:ää (kiihottaminen kansanryhmää vastaan) tulee tulkita niin, että myös rikosnimikkeen sana "kiihottaminen" näytetään toteen, Scheinin kommentoi asiaa Twitterissä.

MTV3:n aamulähetyksistä tuttu Twitter-ääni ja toimittaja Ivan Puopolo ilahtui päätöksestä.

– Ensimmäinen erä sananvapauden merkittävä voitto! Mutta seuraavaksi yksilönvapauksia koitetaan kaventaa hovissa. Ja kävi miten tahansa, korkeimpaan päädytään, Puopolo ennakoi.

Myös europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) ilahtui päätöksestä.

– Paras syntymäpäivälahja, Huhtasaari twiittaa sydänemojin kera.