Kansanäänestykset alkavat tiehöylähankinnalla – Porvoolaisille vihdoin suoraa päätösvaltaa

Monia porvoolaisia on ihmetyttänyt kevään aikana se, miksei vaalimainostelineitä ole viety tammikuisten aluevaalien jälkeen takaisin varastoihin.

Syy on selvinnyt. Hyvinvointialueen syntyessä Porvoon kaupungin organisaatio kuten tunnettua pienenee ja veroäyristäkin lohkeaa pois yli puolet. Kaupungintalolla on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa todella rohkeaa uudistusta, jolla pystytään sekä keventämään hallintoa että osallistamaan kaupunkilaisia aiempaa enemmän.

Porvoo ottaa tänään 1.4. alkaen käyttöön Sveitsin mallin mukaiset suorat kansanäänestykset kaupunkilaisille tärkeistä kysymyksistä. Apuna on toiminut strateginen vanhempi konsultti Urs Horst-Donnerwetter Aargaun kantonista.

– Tällä mallilla kaupunki voi jopa puolittaa johtajiensa määrän. Esimerkiksi apulaiskaupunginjohtaja jatkaa virassaan, mutta kaupunginjohtaja ei, Horst-Donnerwetter kertoo.

Ensimmäiseksi porvoolaiset saavat äänestää kysymyksestä hankitaanko kaupunkiin toinen tiehöylä vai ei. Vaalimainostelineisiin on jo laitettu omat plakaatit kyllä- ja ei-vaihtoehtoja varten. Varsinainen äänestys tapahtuu tietenkin internetissä ja vaatii vahvan tunnistautumisen.

– Porvoon mittavan nettisivu-uudistuksen yhteydessä sinne luotiin myös kansanäänestysportaali. Valmistelun salassapitoa on auttanut se, ettei sivuilta ole koskaan löytynyt helposti mitään, Porvoon viestintäportaali-yhteyspäällikkö Katariina Keskisarja-Sjöström toteaa.

Esimerkiksi apulaiskaupunginjohtaja jatkaa virassaan, mutta kaupunginjohtaja ei.

Urs Horst-Donnerwetter

Tiehöylä-äänestys on avattu kaupungin sivuilla tänään kello 6 ja se päättyy perjantaina 8.4. samaan aikaan. Porvoolaiset pääsevät kevään aikana päättämään myös muun muassa Porvoon Energian keskustatontin uudisrakennusten korkeudesta, Jokikadun pyöräkadun toteuttamisesta ja porvoolaiskioskeihin valittavista artesaanijäätelöistä.

Horst-Donnerwetterin mukaan kansalaiset voivat jatkossa tehdä esityksiä kansanäänestyksellä päätettävistä asioista Porvoon kaupungille.

– Niin me toimimme Aargaussakin. Jos asia käynnistää kiivaan keskustelun paikallisessa Facebook-ryhmässä, niin kansanäänestystä kannattaa harkita, hän vinkkaa.

Osallistaminen on pitkään ollut muotisana modernien poliitikkojen suissa ja nyt Porvoo ottaa ison askeleen mielipidekyselyistä varsinaisiin päätöksiin. Ovatko kansalaiset tähän valmiita?

– Porvoolaiset ovat aina tienneet asiat paremmin kuin päällikkönsä, ulkopaikkakuntalaisista neuvojista nyt puhumattakaan, Keskisarja-Sjöström vakuuttaa.

Sveitsiläiskonsultin kokemusten mukaan vain ulko- ja turvallisuuspolitiikka kannattaa pitää pois kansanäänestyksistä.

– Älkää kysykö mitään Natoon liittyvää edes leikillään, hän varoittaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut