Hoitajalakko sulki HUSin koronatestauksen Porvoossa – Koronarokotukset jatkuvat toistaiseksi suunnitellusti

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin koronavirusnäytteenottopaikat sulkeutuivat hoitajalakon seurauksena Porvoossa ja Sipoossa.

Porvoossa ja Loviisassa koronavirusnäytteenotto jatkuu yksityisen 9Livesin näytteenottopisteissä.

– Kyllä tämä lakko tulee vaikuttamaan ja vaikuttaa paljon jo nyt meidän toimintaamme, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund kertoo.

Näsin terveysaseman laboratorio ja röntgen sulkeutuivat lakon seurauksena.

– Oikeastaan mitään HUSin laboratoriopalvelua ei ole koko Itä-Uudellamaalla. Porvoon sairaalan labra on osittain auki, mutta siellä pystytään hoitamaan lähinnä Porvoon sairaalan omat. Nyt keskustellaan lähinnä siitä, voitaisiinko siellä ottaa vastaan meidän koronanäytteitä ja virtsanäytteitä sekä streptokokkiviljelynäytteitä. Voimme ottaa näytteet, mutta analyysit pitäisi tehdä sairaalassa.

– Jos on sellainen tilanne, että potilas tarvitsee akuutisti laboratoriokokeita, joudumme lähettämään potilaan Porvoon sairaalan päivystykseen. Se tietenkin edellyttää sitä, että potilas on todella hengenvaarassa ja tarvitsee ehdottomasti labrakokeet ja tutkimukset.

Westerlund pitää tärkeänä, että kokeet saataisiin analysoitavaksi sairaalaan.

– Siitä keskustellaan tällä hetkellä.

Koronatartuntatilanteen Westerlund arvioi menneen edelleen huonompaan suuntaan Porvoossa.

– Nyt on todettu myös, että omikron-variantti pysyy pinnoilla paljon kauemmin kuin vanha villi koronavirus. Eli nyt olisi hyvä satsata siivoukseen, kuten ovenkahvojen pyyhkimiseen ja käsidesin käyttöön. Omikron pysyy ilmeisesti elävänä paljon kauemmin eri pinnoilla kuin alkuperäinen koronavirus.

Tutkimustulos on vielä vertaisarvioimaton.

Omikron tarttuu villiä virusta helpommin myös aerosolina, eli ilmateitse.

– Sen tarttumiskyky on selkeästi parempi.

Aika moni tuntuu kuitenkin tällä hetkellä unohtaneen tartuntataudin ja heittäneen kasvomaskin nurkkaan.

– Ei todellakaan pidä heittää maskeja! Lisäksi pitäisi entistä ahkerammin käyttää käsidesiä, Westerlund neuvoo.

Koronanäytteenottoon pääsee varaamaan ajan auki oleviin pisteisiin. Näytteenottopaikat on listattu HUSin nettisivuille. Ajan voi varata itsepalveluna Koronabotin kautta tai soittamalla kotikunnan koronaneuvontanumeroon tai terveysasemalle.

Koronarokotuksiin lakolla ei ole Porvoossa tällä hetkellä vaikutuksia.

– Toistaiseksi pystymme hoitamaan rokotukset suunnitellusti ja olemme aloittaneet myös neljännen rokotuskierroksen, palvelupäällikkö Heli Sjöblom kertoo.

Porvoo tarjoaa neljättä koronarokoteannosta kaikille 80 vuotta täyttäneille porvoolaisille sekä kaikille hoivakodeissa asuville ikäihmisille iästä riippumatta. Kuntoutusosastojen ikäraja on 80 vuotta.

– Jos lakko laajenee, silloin mahdollisia vaikutuksia on, hän jatkaa.

Tehyn ja Superin lakko alkoi perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä, joista yksi on HUS.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut