Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonto puhkeaa kukkaan Grandin huhtikuun näyttelyssä

Harvoin näkee näyttelyavajaisissa näin monta taiteilijaa paikalla samalla kertaa. Porvoon Grandissa on huhtikuun ajan esillä KreaMix-ryhmän Kevät-näyttely. Tekijät ovat Borgå folkakademin KreaMix-ryhmään osallistuvia kehitysvammaisia aikuisia, jotka asuvat ja toimivat arjessaan pitkälti itsenäisesti. Ryhmän ikähaarukka on noin 20-vuotiaista 50-vuotiaisiin ja osallistujia on tällä hetkellä yksitoista.

Seinillä hehkuvat värikkäät luontoaiheiset kuvat on toteutettu erilaisin tekniikoin akryyliväreistä kuivapastelliin ja monotypioihin. Kuvataideopettaja Teija Laine kertoi, että tunneilla valitaan yhteinen aihe, jota jokainen käsittelee haluamallaan tavalla ja tekniikalla.

– Porukka on ollut tyytyväistä ja innoissaan. Myös sukulaiset olleet tyytyväisiä, Laine sanoi.

Ryhmä on toiminut syksystä asti ja kokoontuu kolmesti viikossa. Tunneilla opiskellaan opetussuunnitelman mukaan kuvataiteita, keramiikkaa, teatteria ja musiikkia. Opettajina toimivat Akanin omat opettajat.

Toimintaan on saatu valtionosuuksien lisäksi rahoitusta Svenska Kulturfondenilta, Konstsamfundetilta ja Porvoon Aktiasäätiöltä.

– Saadulla rahoituksella pystymme järjestämään osallistujille maksuttoman kurssin, sanoo Akanin rehtori Catharina von Schoultz.

Seuraavalle toimintakaudelle on jo haettu lisärahoitusta ja rehtori toivoo, että kurssi saa jatkua.

Taidenäyttelyn avajaiset alkoivat yhteislaululla. Musiikinopettaja Lina Sandvik säesti kitaralla.

– Alkuun jännitti, mutta nyt on hyvä fiilis, sanoi Fabian Grönholm, jonka kanitaulu oli päässyt näyttelytilan seinälle.

Nicol Gustafsson kertoi viihtyvänsä KreaMix-työpajoissa.

– Alkuun minusta tuntui, etten jaksa olla ja haluan pois täältä, mutta nyt se on ollut tosi kivaa – saa olla kavereiden kanssa. Pidän maalaamisesta, mutta jos pitäisi valita, teatteri on minusta parasta. Ei niinkään siksi, että pitäisin erityisesti näyttelemisestä, mutta opettaja ( Kim Gustafsson) on tosi kiva.