Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon kirjastoauto sai vihdoin nimen – innoittajana autolla säännöllisesti vieraileva Felix-kissa

Porvoon kirjastoauton nimi on nyt Felix. Nimen takana on kirjastoauton Saksalan pysäkillä säännöllisesti käyvä Felix-niminen kissa-asiakas.

– Felix käy kirjastoautolla melkein joka kerta, mutta nyt talvella sitä on näkynyt hiukan harvemmin. Välillä se tulee omistajansa kanssa, välillä naapureiden mukana. Joskus pysäkillä ei ole muita kuin Felix, kertoo kirjastoautonkuljettaja Jari Elfvengren.

Kun Elfvengren avaa oven, nousee Felix muina kissoina sisään. Ensin se käy ohjaamossa tarkistamassa, mitä kuljettajalla on eväänä, sitten se kiertää muutaman hyllyn ja käy lopulta sohvalle tai lattialle pitkälleen. Muut asiakkaat eivät Felixiä häiritse.

– On hauskaa, että Felix suuntaa sinne, missä on kissa- ja koirakirjoja. Tietysti niitä lainaavat usein sellaiset, joilla on kotona lemmikkejä, joten kirjoihin on ehkä jäänyt hajuja, jotka Felixiä vetävät puoleensa. Helppolukuiset kirjat se tosin tutkii myös. Se voi kyllä johtua siitä, että niiden takana on ikkuna, mikä kiehtoo Felixiä, Elfvengren kertoo.

Kierrokselle Felix ei kuitenkaan ole koskaan pyrkinyt mukaan.

– Kun käynnistän auton, Felix lähtee kotiin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vaikka Felix kirjastoauton vakioasiakas onkin, ei se kuitenkaan aivan yksin ole vaikuttanut auton nimeen. Porvoon kaupunginkirjasto sai uuden kirjastoauton kesällä 2020. Alusta asti oli selvää, että sille annetaan nimi.

– Olemme pyytäneet nimiehdotuksia asiakkailta useissa eri tapahtumissa, ja niitä on tullut paljon. Joukossa oli useampi, joka ehdotti Felixiä. Tiesimme tästä kissasta, mutta kun kirjastoautonkuljettaja kertoi, että myös sen nimi on Felix, niin kyllähän se sitten ratkaisi asian, Kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén kertoo.

Nimiraatiin kuuluivat Hollménin lisäksi kirjastoauton työntekijät sekä kirjastoauton esihenkilö.

– Kirjastoautolle haluttiin mahdollisimman ytimekäs nimi, joka toimii monella kielellä. Nimen mahdollinen yhteys kirjastoauton ulkonäköön tai kirjastoauton toimintaan laskettiin eduksi, sanoo palveluesimies Catharina Latvala.

Hauska sattuma on sekin, että yksi bussin värikkään ulkoasun kuvista on juuri kissa.

– Se on mielestäni näistä kaikista iloisista kuvista ehkä iloisin, Hollmén sanoo.

Lisäksi kissasuvun latinankielinen nimi on Felis.

– Felix on helppo lausua ja se toimii monella eri kielellä. Latinankielinen sana ”felix” tarkoittaa onnekasta ja toivomme tietenkin kirjastoautolle paljon onnea ja menestystä, Latvala toteaa.

Kirjaston väki on hyvillään, että auto on vihdoin saanut kauan odottamansa nimen.

– Olisimme halunneet pitää autolle vihkiäisjuhlan silloin, kun saimme sen. Tarkoitus oli, että nimi olisi valittu siihen mennessä ja julkistettu juhlassa. Korona esti sen. Sitten suunnittelimme autolle yksivuotisjuhlaa. Korona esti senkin. Vieläkään ei oikein uskalla järjestää isompaa tapahtumaa, mutta auto ansaitsee nimen kuitenkin. Siksi se päätettiin antaa nyt, Hollmén kertoo.