Maa-ainespankin perustamista Porvooseen tutkitaan

Motivan ja Rambollin laskelmien mukaan Suomessa voitaisiin säästää kymmeniä miljoonia euroja vuodessa, jos rakentamisessa hyödynnettäisiin uusiomateriaaleja laajemmin. Haasteena on kuitenkin kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen.

Porvoolainen kehitysyhtiö Posintra on mukana Circular Economy Goes East and West -hankkeessa (CEGO), jonka tavoitteena on vauhdittaa kiertotaloutta, tukea pk-yrittäjiä ja rakentaa Uudenmaan alueelle kiertotalouden ekosysteemiä.

Posintran osahankkeessa kehittäminen painottuu maa-ainesten kierrättämiseen.

Porvoossa yksi GECO:n tavoitteista on selvittää alueellisen maa-ainespankin perustamisen edellytyksiä, kuten suunnittelua, tutkimusta ja lupia koskevan tiedon jakamista.

Maa-ainespankin avulla rakentaja saa käyttöönsä uusiorakennusmateriaaleja ja pääsee valtakunnallisiin kierrätystavoitteisiin.

Nykylainsäädännön mukaan maarakentamisessa voidaan käyttää tiettyjä jätejakeita kuten betonia ja tiiltä. Ympäristöministeriössä on käynnissä lakiuudistus maa-ainesten hyötykäytön helpottamiseksi.

Maa-ainespankki on sekä digitaalinen että fyysinen paikka. Mahdollinen fyysinen maa-ainespankin sijainti riippuu käynnissä olevasta keskeisten alueiden osayleiskaavatyöstä.

Hankkeen aikana on myös tarkoitus kahdesti testata maa-ainespankin edellytyksiä pilotin kautta. Ensimmäinen pilottihanke käynnistetään keväällä Porvoon kaupungin toimijoiden välisenä yhteistyönä.

– Haaveena olisi myös, että Porvooseen saataisiin hankkeen myötä massakoordinaattori, joka hallinnoi kaupungin ja sen tytäryhtiöiden sekä mahdollisesti laajemmin Itä-Uudenmaan alueella maa-ainesten kierrätystä. Massakoordinaattoreita on jo Suomen suurimmissa kaupungeissa, CEGO-hankkeen projektipäällikkö Christina Sani maalailee.

CEGO:n Porvoon osahankkeen tavoitteena on myös lisätä paikallisten yritysten ymmärrystä kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta sekä luoda yritysverkostoja ja kaikkia osapuolia hyödyttäviä kumppanuuksia kaupungin ja yritysten välille.

– Usein maa-aineksen kierrättämisessä suurin pullonkaula on tiedon puute. Toivomme, että hankkeen avulla luodaan vuoropuheluyhteys eri toimijoiden välille, Sani sanoo.

Porvoon kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.

– Hankinnat ovat yksi vaikuttavimmista keinoista edistää tavoitteen toteutumista ja kaupunki onkin strategiassaan linjannut, että se ottaa hankinnoissaan, päätöksissään ja palvelutuotannossaan huomioon ilmasto- ja ympäristötavoitteet sekä luonnon monimuotoisuuden, Porvoon kaupungin kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut