HUS-sopimus ja monta päätöstä hyväksyttiin äänestäen, mielenterveyspalveluja ei siirretty terveyspalveluihin

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti äänestyksen jälkeen hyväksyä HUS-yhtymän perussopimuksen, kuten se oli esitetty.

HUS-yhtymällä on laissa säädetty järjestämisvastuu tietyistä terveydenhuollon palveluista ja velvollisuus ylläpitää yliopistollista sairaalaa. Lisäksi HUS-yhtymällä on järjestämisvastuu niistä palveluista, jotka on sovittu sen vastuulle järjestämissopimuksessa.

HUS-yhtymä perustetaan nykyisten kuntayhtymien tapaan Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin välisellä perussopimuksella. Järjestämisvastuu siirtyy HUS-yhtymälle 1.1.2023, jolloin HUS-kuntayhtymä lakkautetaan.

Perussuomalaisten valtuutettu Jenni Lastuvuori esitti Kevin Servinin tukemana perussopimuksen palauttamista sillä edellytyksillä, että ylintä päätösvaltaa käyttäisi HUS-yhtymän yhtymävaltuusto. Yhtymävaltuuston kooksi he halusivat vähintään 40 jäsentä. Palautusesitys kaatui äänestyksessä äänin 52–7. Sen puolesta äänestivät Lastuvuoren ja Servinin lisäksi Harry Harkimo (liik), Juho Jäppilä (ps), Sanna Kivineva (vihr.), Ilkka Luusua (ps) ja Maria von Flittner (liik).

Aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointialueen johtamisjärjestelmän ja tulosyksikkötason organisaatiomallin aluehallituksen esityksen mukaisesti kahden äänestyksen jälkeen.

Servin esitti Harkimon ja Jäppilän kannattamana muutosta, että mielenterveys- ja päihdepalvelut sijoitettaisiin hyvinvointialueen terveyspalveluihin sosiaalipalveluiden sijasta.

Esitys kaatui äänestyksessä äänin 45–14. Sen puolesta äänestivät edellä mainittujen lisäksi von Flittner, Luusua, Lastuvuori, Charlotta Engblom (r), Jeanette Broman (kok), Riku Honkasalo (kok), Markus Pietikäinen (sd) , Tiina Sinkkonen (kd), Janne Turunen (sd), Nina Uski (kok), Heikki Vestman (kok).

Hyvinvoinjohtajan alapuolella olevan johtajatason poistamista esitti Kristian Forsman (kesk) Harkimon tukemana, jolloin Pelastuslaitos ja nykyiset kolme sote-vastuualuetta eli perhe- ja sosiaalipalvelut, terveyspalvelut ja ikääntyneiden palvelut toimisivat johtamisjärjestelmässä rinnakkaisina toimialueina hyvinvointijohtajan alaisuudessa.

Muutosesitys kaatui luvuin 50–9. Sen puolesta äänestivät Forsmanin ja Harkimon lisäksi von Flittner, Jäppilä, Lastuvuori, Luusua, Servin, Sanna Kurki (kesk) ja Matti Pirhonen (kesk).

Sote-henkilöstön siirtosuunnitelman ja -sopimuksen aluevaltuusto merkitsi tiedokseen, ne toimivat työsuunnitelmana henkilöstösiirtojen valmistelussa ja toteutuksessa. Siirtosuunnitelmaa täsmennetään tarvittaessa vuoropuhelussa henkilöstöä edustavien järjestöjen edustajien kanssa.

Henkilöstön siirtyminen kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle tapahtuu liikkeen luovutuksella. Siirtosopimus käsitellään henkilöstöä luovuttavan ja vastaanottavan työnantajan yhteistoimintaelimessä ennen päätöksentekoa.

Neuvottelun päätteeksi syntynyt henkilöstön siirtosopimus ja tarkka listaus siirtyvästä henkilöstöstä tulee hyvinvointialueen päätöksentekoon loppuvuonna 2022.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo. Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluista siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle 1.1.2023.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut