Länsirannan puukortteli rakenteille ehkä ensi vuonna – rakennuttaja etsii ratkaisua puun hinnan nousuun

180–220 uuden asunnon rakentamisen paraatipaikalle Länsirannalle Porvoonjoen rannan tuntumaan mahdollistava asemakaava on saanut lainvoiman, sillä siitä ei jätetty valituksia.

Porvoon kaupunki visioi viime vuoden lopussa tiedotteessaan, että rakentaminen voisi käynnistyä vuonna 2023, kun korttelia tukevat maanvahvistustyöt on saatu tämän vuoden vuoden aikana pääpiirteissään toteutetuiksi (UM 10.12.21).

Kaupunki järjesti Taidetehtaan eteläpuolella sijaitsevasta tonttialueesta konseptikilpailun, jonka voitti rakennuttajayhtiö Tila Group. Yhtiön toimitusjohtaja Tuomo Hynninen pitää ensi vuotta mahdollisena, mutta kirkossa kuulutettua se ei ole.

– Hanketta viedään eteenpäin eri tavoin ja olemme siinä vaiheessa, että voimme käynnistää suunnittelukokonaisuuksia. Niille pitää varata oma aikansa. Investorikysymykset ovat iso asia, ja niistä neuvotellaan. Tässä hetkessä ei ole valmiita vastauksia, mutta näyttää siltä, että eteenpäin pääsemisen keinoja alkaa olla.

Puukorttelissa on rakennusoikeutta merkittävästi eli 15 245 k-m². Toteutus nojautuu kolmeen kerrostalon perustyyppiin: pitkään lamellitaloon, isoihin pistetaloihin ja pieniin ns. kaupunkivilloihin.

Rakennusmateriaalin tulee olla pääasiassa puuta massiivipuurakentamista painottaen. Materiaalivalinta tukee kaupungin ilmastotavoitetta, sillä puu toimii pitkäaikaisena hiilivarastona.

Investorikysymyksistä neuvotellaan.

Tuomo Hynninen, Tila Group

Asemakaavaan liittyvässä toteutusohjeessa puurakentamisen innovatiivisuus välittyy myös julkisivuihin ja kosketeltaviin pintoihin.

Rakentaminen on suunniteltu toteutettavaksi kolmessa vaiheessa, joista jokainen kestää noin vuoden. Se alkaa lähimpänä jokea sijaitsevista kolmesta pistetalosta. Suurin osa rakennusoikeudesta toteutetaan kakkosvaiheessa.

Perustusten päälle tulevat talot rakennetaan toisaalla sisätiloissa ja tuodaan paikalle täysin valmiina suurina moduuleina.

Tila Group on aiemmin todennut, että ”Porvoon puukortteli tulee olemaan Suomen ja koko maailman ensimmäinen ultrapuhdas ja todistetusti terveellinen puurakentamiskohde”.

Asuinrakentaminen on korona-aikana ja nyt Ukrainan sodan vuoksi ollut melkoisessa turbulenssissa, kun materiaalien saatavuudessa on ollut ongelmia ja hinnat ovat nousseet.

Tilanteen kesto on kaikille kysymysmerkki. Tuomo Hynnisen mukaan ongelma on akuutti niillä työmailla, jotka ovat jo käynnissä tai aloitusvaiheessa. Hän toivoo, että ensi vuonna eletään vakaampia aikoja.

– Hinnat muuttuvat, se on elämää. Siihen vastataan sen mukaan, mitkä realiteetit vuoden kuluttua vallitsevat.

Koska Länsirannan kortteli rakennetaan mahdollisimman pitkälle puusta, viime vuonna pilvissä käynyt puutavaran hinta on yhtälössä keskeinen muuttuja.

– En synkistele. Voi olla, että on löytymässä Porvooseen sopiva erittäin toimiva ratkaisu, Hynninen sanoo.

Samalla päivämäärällä puukorttelin kanssa sai lainvoiman asemakaava, joka mahdollistaa noin 130 uuden asunnon rakentamisen entisen kauppaoppilaitoksen kortteliin Näsin Opistokujalle.

Rakennusoikeutta on 9 500 k-m². Sen puitteissa toteutuisi neljä kuusikerroksisesta ja kolme viisikerroksista taloa, joista osassa olisi omistusasuntoja ja osassa ARA-vuokra-asuntoja. Kaupungin myöntämä suunnitteluvaraus toteuttajatahoille on voimassa 1.5. saakka.

Porvoon kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgren pitää puukorttelin ja Opistokujan hankkeita tärkeinä keskustan kehittämisen kannalta.

– Kortteleihin voi sijoittua asumaan 500–600 porvoolaista. Suhdanteet eivät vaikuta asuntojen tarpeeseen keskustan tuntumassa palvelujen lähellä. Se on ja pysyy, Mollgren sanoo.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut