Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vänni vaihtoi kitaran skalpelliin

Henkilö: Kirurgian ylilääkäri Ville Vänni (kuvassa) päätti aikoinaan jättää lupaavan kitaristin uran Insomnium-yhtyeessä ja keskittyä taloudellisesti varmempaan ammattiin. Ammattitaitoaan hän on kohentanut muun muassa Etelä-Afrikan Johannesburgissa traumakirurgian päivystyksessä. Kotikaupungissa Joensuussa opeille tuli käyttöä muun muassa silloin, kun Vänni leikkasi neljä yökerhopuukotuksen uhria yhden yön aikana. Vuonna 2021 hän sai kokea, miltä tuntuu, kun lääkäri uupuu.

Ilmiö: Professori Juha Siltalalta ilmestyy pian Pandemia-kirja. Suomen historian professorin mielestä huoltovarmuus on Suomessa muuttunut epävarmuudeksi.

Analyysi: Vaikkei Suomella ollut omia siirtomaita, satoja suomalaisia työskenteli laivamiehinä ja työnjohtajina esimerkiksi Belgian Kongossa 1800–1900-lukujen vaihteessa. Eräs heistä oli pohjanmaalainen laivamies Akseli Leppänen, jonka elämäntarinan kautta tuore tietokirja käsittelee suomalaisten roolia kolonialismin rakentajina.

Ulkomaat: Ukrainan sodassa Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov ja hänen pelätyt kadyrovtsy-joukkonsa ovat kuin Venäjän presidentin Vladimir Putinin keisarillinen kaarti, jolle Putinin käskyjen toimeenpano on etusijalla.

Lue liite tänään näköislehdestä.

Näköislehti kuuluu kaikkiin Uusimaan tilauksiin. Aktivoi lukuoikeutesi tästä.

Voit kokeilla Uusimaan verkkopalveluja kolmen kuukauden ajan hintaan 4 euroa / kuukausi. Kokeile kolme kuukautta!