Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon länsirannalle saadaan kesäksi ääniteoksia – Avanti!n kanssa yhteistyössä toteutetut sävellykset liitetään älyvalaisinpylväisiin

Porvoonjoen länsirannalle sijoitetaan kesällä ääniteoksia, jotka on tilattu kolmelta suomalaissäveltäjältä. Ääniteoksia esitetään Aleksanterinsillan ja Wileniuksen telakan väliin jäävän Taidetehtaan Rantapuiston kävelyraitin älyvalaisinpylväiden kaiutinjärjestelmästä.

Ääniteokset on hankkinut Länsirannan taidehankintaryhmä ja säveltäjät on valinnut Avanti!n taiteellinen johtaja, Kari Kriikku. Säveltäjät ovat Maija Hynninen, Jennah Vainio sekä työpari Minna Leinonen ja Jussi Suonikko.

– Olen ilahtunut, miten nämä kolme säveltäjää ovat löytäneet Porvoosta yhtymäkohdan omille teoksilleen. Jokaisella säveltäjällä on oma kielensä, mutta he ovat hienolla tavalla integroineet äänimaailmoihinsa elementtejä Porvoosta, Kriikku toteaa.

Ääniteokset julkistetaan osana Avanti!n Suvisoittoa. Äänitaideteoksen avajaisia vietetään Jokirannassa torstaina 30. kesäkuuta kello 12.

Länsirannan älyvalaistu kävely- ja pyöräilyraitti on osa EU-rahoitteista Lucia-hanketta, jonka kuntatekniikka toteutti vuoden 2021 aikana. Teokset toteutetaan yhteistyössä Ramboll Finland Oy:n suunnittelijoiden kanssa.

Lisäksi jokirantaan on tulossa kuvanveistäjä Anne Meskanen-Barmanin toteuttama neljästä pienemmästä teososasta koostuva veistoskokonaisuus Jäljenjättäjä. Tämä sijoitetaan paikoilleen vasta ensi vuonna.

– Meskanen-Barmanin ihmishahmoon viittaavat teososat luovat reittiä ja johdattavat kulkua alueella. Teoksen lähtökohtia ovat historia, muisti ja muistot sekä ajatus siitä, että se pysäyttäisi ohikulkijan hetkeksi ja siirtäisi ajatukset aikaan, jolloin meitä ei vielä ollut tai aikaan, jolloin meitä ei enää ole, kertoo kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.

Taidehankintaryhmä tilasi luonnoksia myös Antti Immoselta ja Noora Schrodesukselta, mutta päätyi Meskanen-Barmanin teokseen pitäen sitä ehjänä kokonaisuutena, jossa eri teokset kuuluvat selkeästi yhteen ja sopivat hienosti alueelle.

– Viime kesänä Meskanen-Barmanin humoristiset ja hienostuneet työt yllättivät iloisesti kävijöitä Runebergin kotimuseon perusnäyttelyssä osana Porvoon Triennaalia. Meskanen-Barmanin teoksia löytyy myös monista julkisista kokoelmista Suomesta, Hartman kertoo.

Teoshankinnat on rahoitettu Länsirannan taideohjelman mukaisesti alueen tontinluovutuksen yhteydessä rakentajien maksamalla taiderahalla.

Osa taidevelvoitteesta kohdistuu taideohjelman mukaan korttelialueiden taidehankintoihin ja osa on suunnattu yleisille alueille kuten jokirantaan. Taiteen toteutuksen koordinoinnista vastaa Frei Zimmer Oy.