Koronatilanne menossa parempaan suuntaan Porvoossa – "Toivottavasti ei tule takapakkeja, virus ei ole kovin selvästi noudattanut vuodenaikavaihtelua"

Koronavirustauti on hellittämässä otettaan Porvoossa. Virallisten koronatestien perusteella tapaukset ovat vähentyneet nyt jo kolmen viikon ajan.

Viime viikolla laboratoriovarmistettuja koronatestejä tehtiin 906, joista positiivisia oli 329. Testeissä on käyty viime viikkoina suunnilleen yhtä ahkerasti, mutta positiivisten testitulosten määrä on koko ajan laskenut.

– Tämä on selvä viite siitä, että ollaan menossa parempaan suuntaan, kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku ei enää kerro tartuntatilanteesta, koska kotitestejä tehdään niin runsaasti.

Tämä virus ei ole kovin selvästi noudattanut vuodenaikavaihtelua.

Westerlund puhuu trendistä, sillä positiivisten testitulosten osuus on laskenut Porvoossa jo kolme viikkoa. Siitä voidaan päätellä, että nyt näyttää paremmalta.

Kaupungin vuodeosastoilla on sitä vastoin huono tilanne. Maanantaina koronapositiivisia oli 33, tiistaina hieman vähemmän. Osastoilla on tehty toimenpiteitä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Osa altistuneista on sairastunut. Osa altistuneista on ollut oireettomia.

Kaupungin palvelutaloissa koronatapaukset ovat sen sijaan vähentyneet nollille. Kotihoidossa positiivisen testituloksen on antanut yksi asiakas ja joitain henkilökuntaan kuuluvia.

Viime viikolla koronavirustautiin menehtyi Porvoossa kolme ihmistä. Pandemian alusta lähtien laskettuna virukseen yhdistettäviä kuolemantapauksia on nyt yhteensä 21.

Julkisuudessa on veikkailtu, että takapakkia tartuntojen määrässä saattaa tulla vielä toukokuussa.

– Toivottavasti nyt ei tule mitään takapakkeja. Tosin on hyvä muistaa, että tämä virus ei kovin selvästi ole noudattanut vuodenaikavaihtelua. Viime vuoden elokuussa alkoi esiintyä deltaa (koronaviruksen muunnos), vaikka oli kesä. Kaikki on tietenkin mahdollista.

Westerlund neuvoo käyttämään edelleen kasvomaskia ruuhkaisissa tiloissa ja esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä.

Porvoossa karanteeni ja eristys ovat seitsemän päivää, kun THL suosittelee vähintään viittä päivää. Westerlundin mukaan omikronvariantti tarttuu vielä kuudentena päivänä ja se säilyy pinnoilla jopa 200 tuntia.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut