Vielä voi nipistää, mutta joistakin asioista Sanna Saari ei luovu – porvoolainen perhe ottaa nyt selvää, miten voisi pienentää hiilijalanjälkeä

Biologi Sanna Saari, muusikko Tero Vesterinen ja heidän 7- ja 12-vuotiaat lapsensa asuvat vanhassa noin 80-neliöisessä puutalossa vajaan vartin ajomatkan päässä Porvoon keskustasta.

Perhe tekee jo nyt paljon ilmaston ja pienen hiilijalanjäljen eteen. He matkustelevat harvoin, syövät kasvisruokaa, hyödyntävät omaa kasvimaan satoaan, lapset pyöräilevät mahdollisimman paljon kouluun ja esikouluun ja niin edelleen.

Silti Sanna Saari haluaa ottaa selvää, voisiko vielä jostain nipistää.

Hän ilmoittautui mukaan Porvoon järjestämään Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöön, jossa tavoitteena on kartoittaa kotitalouksien hiilijalanjälki ja tehdä asiantuntijan kanssa suunnitelma sen pienentämiseksi.

– Mielenkiinnolla odotan, millaisia vinkkejä sieltä tulee, hän sanoo.

– Aina puhutaan ruokavaliosta ja kierrätyksestä. Olen tehnyt sitä jo 25 vuotta. Ajattelin ensin, että ei tässä ole itselleni mitään uutta. Mutta sitten pohdin, että voisikin olla hyvä, että joku ulkopuolinen katsoisi tätä, Saari kuvailee.

Mitään suuria muutoksia arkeen perhe ei ole tehnyt 20 vuoteen, mutta pienempiä kyllä.

Ajattelin ensin, että ei tässä ole itselleni mitään uutta.

Sanna Saari

– Aina kun tekee jotakin uutta, se tuntuu hankalalta. Olisi tärkeää saada arkeensa joku uusi juttu, mikä toistuisi ja pysyisi mukana, Saari kuvailee.

Sanna Saari on kasvanut siihen ajattelutapaan, että tavaroita ennemmin korjataan kuin ostetaan ja luonnosta saadaan maan antimia.

Myös lapset ovat kasvaneet vanhempiensa elämäntapaan kiinni. Saari kertoo, että vanhemmalla lapsella on välillä ongelmia kouluruokailussa, koska hän on tottunut siihen, että ruokaa ei jätetä.

– Hänelle tekee todella pahaa, jos joku ottaa liikaa ja laittaa ruokaa roskiin.

Ammattinsakin puolesta Sanna Saari on ottanut paljon selvää asioista. Talon sähkölämmitys ja autojen polttoaineet ovat uusiutuvaa energiaa.

– Sitten on puunpoltto, johon liittyy pienhiukkaspäästöt. Ei oikein ole sellaista järkevää ratkaisua ainakaan vielä markkinoilla.

Perheen haaveena olisi saada puulämmitteinen pihasauna, mutta pienhiukkaspäästöt mietityttävät. – Sitten olisi lisää tulisijoja, mutta meille se olisi arjen luksusta, hän sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Saarella on myös muita asioita, joista hän ei ole valmis luopumaan.

– Tietyt juustot. Välillä huomaa tekevänsä vegaanista ruokaa, mutta juustoista en haluaisi luopua, Saari sanoo.

Hän tietää, että parannettavaakin löytyy. Esimerkiksi heidän talonsa falskaa lämpöä. Toisaalta vanhoissa taloissa ja niiden ratkaisuissa on myös puolensa. Keittiön lattialuukun alta löytyy viileä kellari, joka ei vie yhtään energiaa ja on viileä kesälläkin.

Sanna Saari on kokeillut esimerkiksi Helsingin Sanomien tai Sitran hiilijalanjälkilaskuria ja ne saavat häneltä pienoista kritiikkiä.

– Aina kehotetaan laskemaan huonelämpötilaa kaksi astetta. Kuinka monta kertaa sitä voi laskea? Toisessa laskurissa oli ihan sama, syönkö lihaa joka päivä vai otanko kaksi siivua juustoa aamupalalla. Laskurit ovat niin karkeita.

Kestävien elämäntapojen kiihdyttämössä jalanjälkilaskenta kattaa elintarvikkeet, asumisen, arkiliikkumisen, vapaa-ajan ja lomat sekä tavarat ja muun kulutuksen. Ensin lasketaan yhteen kaikkien kotitalouden jäsenten jalanjäljet, minkä jälkeen se jaetaan jäsenten määrällä.

– Halusin mukaan myös siksi, että voin olla esimerkkinä muille ja että joku voi samaistua.

Kiihdyttämö

Kotitaloudet mittaavat hiili- ja materiaalijalanjälkensä verkkotyökalun avulla 8.–20.4.

Työpajassa kotitaloudet laativat itselleen tiekartan kestävään elämäntapaan 26.4.

Kotitaloudet kokeilevat joitakin valitsemiaan tekoja toukokuun ajan.

Viimeisessä työpajassa esitellään tulokset 7.6.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut