Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova tuuli riepotti kattopeltejä ja rysäytti koivun auton päälle Porvoossa

Kova tuuli piti Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen kiireisenä maanantaina kello neljän molemmin puolin iltapäivällä. Noin tunnin sisälle osui peräti kuusi tuulen aiheuttamaa hälytystehtävää.

Ensimmäisenä pelastuslaitos hälytettiin 15 vaille 4 Kevätkummun Jousitielle, jossa tuuli oli kaatanut koivun kerrostalojen piha-alueella. Puu oli rysähtänyt parkissa olleen auton päälle ja kaatuneen puun latvat hipoivat viereisen talon alimpia parvekkeita.

– Autossa ei ollut ketään, eikä kukaan loukkaantunut, kertoo päivystävä palomestari Petri Lyttinen.

Kymmentä minuuttia myöhemmin tuli hälytys Veckjärventielle, jossa puu oli kaatunut maantielle ja tukki toisen kaistan. Tästä vartin kuluttua pelastuslaitos hälytettiin jo Höylänlastuun Tarmolaan, jossa tuuli oli riepottanut hallin kattopeltejä.

– Pellit lepattivat ja olivat irtoamassa. Varmistettiin, etteivät ne aiheuta enempää vahinkoa, Lyttinen sanoo.

Tästä ei kulunut kuin viisi minuuttia, kun seuraava hälytys tuli Hamarin Haavikkotieltä.

– Siellä roikkui sähkölangat niin matalalla, että estivät liikennettä. Puita ei ollut kaatunut linjalle, mutta olisiko johto tuulen vuoksi irronnut jostakin kiinnikkeestä, Lyttinen pohtii.

Lähes samaan aikaan hätäkeskus sai ilmoituksen Sipoosta Sivermaantieltä, jossa oli syttynyt maastopalo.

– Siellä oli mennyt pellon yli kulkenut sähkölanka poikki ja maahan pudotessaan se oli sytyttänyt palon. Tällaiseen tapahtumaan ei ole oikein muuta järkevää syytä, kuin että olisiko sähkölinja vanhuuttaan haurastunut ja napakka tuuli sen nyt katkaissut. Tässäkään ei ollut puita kaatunut linjalle, Lyttinen kertoo.

Peltoa paloi noin 600 neliötä. Paikalle hälytettiin kahdeksan pelastuslaitoksen yksikköä Itä-Uudenmaan ja Helsingin pelastuslaitoksilta sekä sopimuspalokunnista.

– Palo saatiin nopeasti sammumaan. Tällaisella tuulella on tietysti suuri leviämisen riski, mutta nyt palo sattui olemaan hyvässä paikassa, eikä sellaista vaaraa ollut. Onneksi maa ei vielä myöskään ole kovin syvältä kuivaa. Vasta ihan pintamaa on kuivaa, Lyttinen kertoo.

Seuraavaksi tuuli aiheutti riesaa 20 vaille 5 Porvoon keskustassa Runeberginkadulla, missä mainoskyltti oli tippunut kiinnikkeistään ja päätynyt tielle tuulen riepoteltavaksi.

– Kyllähän tässä yhteen ryppääseen osui aika paljon. Tuuli nousi aika nopeasti ja puuskat olivat todella teräviä. Sopimuspalokunnatkin pääsivät liikkeelle, Lyttinen sanoo.

Lisäksi iltapäivää siivittivät pienet tulipalot, jotka osuivat samaan aikaan tuulituhojen kanssa.

– Puoli viiden aikaan oli Tolkkistentiellä pieni maastopalo. Ilmeisesti sivulliset olivat kuitenkin sammuttaneet sen, se oli hyvin pieni, Lyttinen kertoo

Tuntia myöhemmin puoli kuudelta oli puolestaan Lohentiellä Kevätkummussa tuikattu pieni roskis tuleen.

– Siellä oli enää rippeet jäljellä. Leviämisvaaraa ei ollut, Lyttinen sanoo.