Monikulttuurinen ruokajuhla koko perheelle Porvoossa – "Äitienpäivä on universaali juhla, jota vietetään eri maissa vähän eri tavalla"

Kantele-talossa on lauantaina 7. toukokuuta koko perheen monikulttuurinen äitienpäiväjuhla.

– Järjestämme jo seitsemättä kertaa tämän äitienpäiväjuhlan. Tapahtuma on ollut tauolla pari vuotta koronapandemian vuoksi. Aiempina vuosina olemme olleet Zentrassa, ja juhla on kerännyt paljon yleisöä, Mila Eriksson, Porvoon nuorisopalvelukoordinaattori kertoo.

– Tapahtuman taustalla on ollut kuntalaisten halu järjestää tällainen yhteisöllinen ruokajuhla. Äitienpäivä on universaali juhla, jota vietetään eri maissa vähän eri tavalla. Tilaisuus on lauantaina, jotta mahdollisimman monilla on mahdollisuus osallistua, Eriksson sanoo.

Mukana tapahtumaa tukevissa taustavoimissa ovat myös Porvoon evankelisluterilaiset seurakunnat. Porvoon ruotsinkielisen seurakunnan diakoniatyöntekijä Irina Lemberg pitää juhlaa monin tavoin tärkeänä.

– Tämä on hyvä verkostoitumisjuttu, tässä saa tehdä erilaisia asioita yhdessä ja tutustua ihmisiin, Lemberg sanoo.

Tapahtuman taustalla on myös Multicultural association of Porvoo, eli MAP, joka on toiminut Porvoossa vuodesta 2013 lähtien.

– Mapin tavoitteena on luoda tilaisuuksia kulttuurien kohtaamiselle. Siinä tämä äitienpäiväjuhla on ollut erinomainen, yhdistyksen puheenjohtaja Marianne Green sanoo.

Hän kertoo ihmetelleensä, että perinteisesti juhlissa kaikki eri kansallisuudet ovat istuneet omissa pöydissään.

– Nyt me yritämme kreikkalaisella tanssilla saada kaikki mukaan. Katsotaan, miten se onnistuu. Yritetään saada yhteisöllisyyttä aikaan, Green kertoo.

Tunnelma juhlaa valmistelevassa kokoontumisessa on innostunut ja odottava. Kokouksessa käydään läpi tapahtumapäivän yksityiskohdat.

Amatöörikokkeja on ainakin Sudanista, Syyriasta, Palestiinasta, Ukrainasta, Turkista, Thaimaasta ja Ukrainasta. Heidän valmistamansa ruuat ilmentävät heidän kotimaidensa perinteistä ruokakulttuuria.

– Minä teen palua-nimistä ruokaa, siinä on taikinaa, lihaa ja riisiä, ja jälkiruuaksi bauirsak-leivonnaisia, Kazakstanista aikoinaan rakkauden perässä parikymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut Shinar Alimkhanova-Runni kertoo. Hän puhuu sujuvasti suomea ja työskentelee ompelijana.

– Me teemme kakkuja, paljon kakkuja, kertovat englanniksi Porvoossa vasta muutaman kuukauden asuneet ukrainalaiset, jotka iloitsevat siitä, kun pääsevät tutustumaan uusiin ihmisiin.

Tarjolla on myös muun muassa thaimaalaisen tekemiä kevätkääryleitä, turkkilaisia kakkuja sekä syyrialaista maqlupaa.

Äitejä myös hemmotellaan muillakin tavoin, kuten Careerian opiskelijoiden suorittaman kynsien lakkauksen muodossa.

Lisäksi saadaan kokea sudanilaista tunnelmaa.

– Teemme sudanilaisten kanssa moniaistisen pop up -teltan, jossa on makuja, tuoksuja, kuvaa ja musiikkia Sudanista, hankesosiaaliohjaaja Elli Rankka kertoo.

Juhla alkaa Kantele-talossa, Sammontie 3:ssa, kello 12. Makuja maailmalta teemainen yhteinen ruokailu käynnistyy 12.30. Kello 14 on tarjolla kahvia tai teetä ja jotain makeaa. Lisäksi juhlassa on puheita, lauluja, tanssia ja yhdessäoloa.

Tilaisuuden taustavoimina ovat: Porvoon kaupungin nuoriso- ja maahanmuuttajapalvelut, Multicultural association of Porvoo, Porvoon suomalainen seurakunta, Borgå svenska domkyrkoförsamling sekä Punaisen ristin Porvoon osasto.

Tilaisuudessa on vapaaehtoinen ruokamaksu.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut