Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsensä ylittämistä keisarillisissa kaupunkimaisemissa – porvoolaislukiolaisten ryhmä osallistui Wienin maratonille jo kahdeksatta kertaa

Porvoolaisabiturienttien Anna Janhusen ja Malin Iiskolan keväässä oli ylioppilaskirjoitusten lisäksi toinenkin haaste. He juoksivat ensimmäisen puolimaratoninsa Itävallan metropoli Wienissä 24. huhtikuuta.

– Juoksijoita taisi olla noin 30 000 ja sää suosi. Upea kokemus, Janhunen ja Iiskola kehuvat.

Juoksijaryhmä Borgå Gymnasiumista on osallistunut Wienin maratonille jo vuodesta 2013 lähtien. Tosin koronapandemia esti kahden edelliskevään 2020 ja 2021 matkat.

– Meillä oli varasuunnitelmana osallistua Helsinki City Marathonille, opiskelijat kertovat.

Opettaja Fredrik Karlssonin ja juoksuasiantuntija Michel Schmidtin vetämä liikunnan valinnaiskurssi alkaa abivuoden syksyllä. Kyseessä ei ole huippu-urheilijoiden ryhmä, vaan mukaan pääsee aivan tavallisia opiskelijoita.

– Viime syksynä aloittaneesta 14 opiskelijasta 12 juoksi Wienissä puolimaratonin, Karlsson kertoo.

Schmidt on kokenut maratoonari. Hänen mukaansa kurssi sopii hyvin juoksuharrastusta aloittavalle.

Juoksijoita taisi olla noin 30 000 ja sää suosi.

– Mukana on teoriaosuus, jossa saa perustiedot juoksemisen aloittamiseen ja harjoituskokonaisuuden rakentamiseen. Käymme kurssin aikana läpi kaiken, mikä tarvitaan isoon juoksukisaan osallistumiseen, Schmidt sanoo.

– Kurssin tavoite on, että jokainen selviytyisi keväällä puolimaratonista. Välillä joku kokeilee myös täyttä maratonia, hän jatkaa.

Anna Janhunen on harrastanut koko ikänsä liikuntaa monipuolisesti ja abivuonnakin kalenterissa oli useita lajeja crossfitistä pyöräilyyn.

– Tämä oli kuitenkin uutta, en ollut juossut numerolappu rinnassa Stafettkarnevalenin jälkeen, hän naurahti.

Hän juoksi puolimaratonin hiukan alle kahden tunnin. Juoksu sujui hyvin, vaikka pulssi tuntuikin nousevan vähän liian korkealle.

– Olimme edellisenä päivänä käyneet katsomassa nähtävyyksiä, joten tiesin, että Schönbrunnin linnan kohdalta on enää noin neljä kilometriä maaliin.

Malin Iiskolan tavoitteena oli päästä kunnialla maaliin ja hän aloitti juoksun varovaisesti. Aikaa kului kolme tuntia.

– Lopulta jaksoinkin hyvin, eivätkä paikat tulleet ollenkaan niin kipeiksi kuin odotin.

Kumpikin uskoo, ettei Wienin puolimaraton jää viimeiseksi osallistumiseksi juoksutapahtumaan.

– Teimme jo hotellivarauksen Wieniin ensi keväälle, Malin Iiskola kertoo.

Janhunen ja Iiskola ovat sitä mieltä, että juoksukurssi oli hyvää vastapainoa isolle luku-urakalle, jota yo-kirjoituksiin osallistuminen edellytti.

Wien valikoitui matkakohteeksi ensimmäisenä kurssivuonna 2012–13, kun Karlsson ja Schmidt etsivät keväisiä suuria juoksutapahtumia, jossa tarjolla olisivat sekä koko- että puolimaraton.

– Wien on tapahtumana kasvanut vuosien varrella. Nyt se oli vielä koronan vuoksi hiukan pienempi kuin aiemmin. Wien on Euroopan kauneimpia pääkaupunkeja, joten on todellinen elämys juosta siellä, Karlsson toteaa.

Nelipäiväisellä matkalla opiskelijoilla on myös runsaasti vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia tutustua kaupunkiin.