Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuin tyhjästä noussut raju hiekkapyörre säikäytti skeittarit Porvoossa - katso hurja video!

Hiekkapatsas näytti tulevan suoraan kohti harjoitusten lomassa taukoa pitäneitä poikia porvoolaisessa skeittipaikassa keskiviikkona iltapäivällä.

17-vuotias Anton Pitkänen sai yllättävän ilmiön videolle.

Hiekkapyörre lähti etenemään läheiseltä parkkipaikalta kello 17 jälkeen. Pojat pyörre yllättää totaalisesti ja videolla näkyy, että seurauksena on melkoinen härdelli, kun irtonaista tavaraa ja hiekkaa lentää sinne tänne. Samalla kun pojat yrittävät seurata, mihin suuntaan pölypatsas etenee, he koettavat väistellä ilmassa kieppuvaa roinaa.

Videolta kuuluu aluksi säikähtänyttä huutoa sekä ”Äijää”- kiteytyksiä.

– Istuttiin ja huilittiin, niin yhtäkkiä näytti siltä, että tornado tulee. Vähän säikähti. En tiennyt, että Suomessa voi tapahtua tällaista, Pitkänen muisteli torstaina. Hän oli juuri palannut maauimalan vieressä sijaitsevalle skeittialueelle, jossa näkyi yhä pyörteen aiheuttaman tuhon jälkiä.

– Ilmoitustaulusta lähti vanerinpala ja skeittiparkin matto irtosi. Katulampusta lähti metalliosa ja metallitanko sai osumaa.

– Ilmavirta oli kova ja videolla kuuluu tuulen puhinaa.

Pitkänen arvioi, että pyörteen matka parkkipaikalta läpi skeittialueen ja lopulta metsään kesti ehkä 15 sekuntia.

Pöly- tai hiekkapyörre on pystysuora ilmapilari, joka pyörii itsensä ympäri liikkuessaan, kiteyttää meteorologisiin ilmiöihin erikoistunut sivusto.

Pöly- tai hiekkapyörre syntyy Suomessa yleensä keväisin, kun aurinko lämmittää, mutta maa on vielä melko kylmä. Lämpötilojen ero synnyttää nousuvirtauksen, joka saa lisää voimaa tuulesta.

Auringon lämmittäessä nousuvirtaus voi kohota jopa kilometrien korkeuteen. Ilmaan sekoittuva roska ja pöly tekevät sen näkyväksi.

Kuiva, lämmin ja aurinkoinen sää luo otolliset olosuhteet pölypyörteiden bongaamiselle erityisesti tomuisten peltojen yllä, Ilmastokatsaus kertoo.

Pyörre sekoitetaan usein trombiin, joka syntyy ukkoskuuropilven yhteyteen keski- tai loppukesällä. Skeittiparkin pyörteestä kertoi ensin Ilta-Sanomat.