Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoo menestyi imagotutkimuksessa – kokonaismielikuva paras alle 100 000 asukkaan kaupungeista

Porvoo menestyi jälleen erinomaisesti keväällä 2022 toteutetussa Taloustutkimuksen Muuttohalukkuus Suomessa -tutkimuksessa ja siihen kuuluvassa eräänlaisessa imagomittauksessa.

Muuttohalukkuutta kuvaavalla mittarilla kärjessä olivat Tampere, Helsinki ja Turku. Sitten tulevat Espoo ja Jyväskylä. Kärkiviisikkoa seurasivat Hämeenlinna, seitsemäntenä Porvoo, Kuopio, Vantaa ja Oulu. Porvoon suosio oli suunnilleen samalla tasolla kuin kaksi vuotta aiemmin.

Porvoo ja Hämeenlinna olivat kärkikymmenikössä ainoat alle 100 000 asukkaan kaupungit.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin kokonaisnäkemystä kunnista asuinpaikkana. Keskimäärin myönteisimmin arvioitiin yli 100 000 asukkaan kaupunkeja, jotka saivat asteikolla 4-10 mitattuna arvosanakseen keskimäärin 7,3 kun kaikkien kuntien keskiarvo on noin 6,3.

Yli 100 000 asukkaan kaupungeista parhaat arvosanat saivat Tampere, Kuopio ja Turku sekä 50 000–100 000 asukkaan kaupungeista Porvoo, Hämeenlinna ja Rovaniemi.

Uskon, että halukkuus konkretisoituu myös muuttajina.

Sari Myllynen, matkailu- ja markkinointipäällikkö.

Tutkimuksessa oli noin 3 600 vastaajaa. Tutkimus kattaa lähes kaikki Suomen kunnat.

Porvoon kaupunki ei tänä vuonna tilannut Taloustutkimuksen muuttohalukkuustutkimusta, joten sillä ei ole yksityiskohtaista tietoa tutkimuksen tuloksista ja sisällöstä. Aiempina vuosinakin Porvoo on menestynyt hienosti, sillä vuoden 2020 sijoitus esimerkiksi tutkimuksen vastaajien arvioiman kokonaismielikuvan osalta 61 kaupungin joukossa oli neljäs.

– Yleisellä tasolla voi todeta, että on todella hienoa, että Porvoo koetaan kiinnostavana muuttokohteena. Uskon, että halukkuus konkretisoituu myös muuttajina. Porvoossa yhdistyvät monet muuttajien arvostamat tekijät kuten hyvät ja toimivat peruspalvelut, viihtyisät asuinalueet, sijainti ja kaupunkielämä ravintoloineen, tapahtumineen ja harrastusmahdollisuuksineen, Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen toteaa.

Porvoon väkiluku kasvoi viime vuonna noin 500 hengellä, mikä oli kovin luku pitkään aikaan.

Taloustutkimuksen tekemien muuttotutkimusten mukaan syy muuttoon liittyy useimmin työntekoon, opiskeluun ja perhesyihin, mutta usein myös elämänlaadun parantamiseen ja erilaisiin arvoperustaisiin asioihin, joista ilmastonmuutos ja yleinen ilmapiiri ovat tärkeitä.

Muuttamisen tarvetta on vuosina 2022–2023 sangen monella eli noin 600 000:lla suomalaisella. Muuttajien etujoukkoa ovat nuoret.

Muuttoaikeita omaavista vajaa puolet muuttaa kunnan sisäisesti, hieman useammin toiselle alueelle mutta myös nykyisellä asuinalueella toiseen asuntoon. Kolmannes on muuttamassa toiselle paikkakunnalle. Neljännes ei vielä tiedä muuton suuntaa.

Tärkeimpiä asioita, joiden pohjalta päätöstä kohdekunnan valinnasta tehdään ovat useimmin etäisyydet palveluiden äärelle, päivittäistavarakauppojen läheisyys, terveyspalvelut, omaan budjettiin sopivan asunnon saaminen sekä ajatus hyvinvoinnista uudella paikkakunnalla.

Keskeisimpien kriteerien joukkoon mahtuvat lisäksi ostosmahdollisuudet, luonnonrauha, miellyttävä ilmapiiri, liikenneyhteydet sekä harrastusmahdollisuudet.