Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En ole ikinä nähnyt sun suuta" – Askolan kuvataidekoulun kevätnäyttely rakentuu kohtaamisista koronan jälkeen

Koronan jälkeen Askolan kuvataidekoulussa on tullut vastaan jänniä kohtaamisia. Kuviksen johtava opettaja Maisa Laine kertoo suorastaan liikuttuneensa nuorimpien oppilaiden välisistä tilanteista, kun maskit on saanut tänä keväänä vihdoin riisua kasvoilta.

– "En ole ikinä nähnyt sun suuta", olen kuullut 5–6-vuotiaiden oppilaiden sanovan toisilleen. Meillä on eletty kaksi korona-vuotta koko ajan maskit kasvoilla, Laine kertoo.

Kuvataidekoulun kevätnäyttelyn nimi onkin osuvasti Kohtaamisia. Kohtaamisia on monenlaisia – ihmisten välisiä, maailmoiden välisiä, mielikuvituksessa ja tekniikoissa.

Kuvataidekoulun 5–16-vuotiaat oppilaat ovat tutkineet aihetta grafiikan, piirtämisen, maalaamisen, keramiikan ja animaation keinoin.

Esillä on useita töitä noin 45 oppilaalta, joten katseltavaa on melkoisesti.

12–16-vuotiaat ovat tehneet teemajaksolla animaatiota opettaja Venni Ahlbergin kanssa. Tuloksena on monenkirjavia visualisointeja – vahvoja ja tunnepitoisia kuvauksia muun muassa sellaisista aiheista kuin epäonnistuminen tai Ukrainan sota. Tekniikkoina on käytetty esimerkiksi stop motion eli pysäytyskuva-animaatiota, hiiltä ja tussia. Valmiit lyhytelokuvat ovat nähtävillä kirjastossa isolla televisioruudulla.

– Pienissä ryhmissä oppilailla on ollut vapautta kokeilla, Maisa Laine kertoo.

Kokeileminen ja epäonnistuminenkin ovat tärkeä osa taiteellista prosessia. Taidekoululaiset ovat maalanneet ruoka-aineilla ja testanneet, millaista väriä ja jälkeä tulee vaikkapa kahvista, teestä, puolukoista tai kurkumasta.

– Prosessi on jopa tärkeämpi kuin lopputulos. Epäonnistuminen on itse asiassa väärä sana. Jos jokin ei toimi, ratkaisua lähdetään etsimään uudella tavalla.

Askolan kuvataidekoulu järjestää 7–12-vuotiaiden taideleirin 7.–9.6. Monninkylän Kyyhkysen tilalla. Ohjelmassa on majan suunnittelua sekä luonnosta saatavilla materiaaleilla ja kasviväreillä taiteilua.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan 22.5. asti. Mukaan mahtuu 20 lasta.

Kohtaamisia-näyttely on esillä Askolan pääkirjastossa 27.5. saakka.