Valkoposkihanhien kevätmuutto käynnistyi myötätuulivirtausten myötä – nyt ovat pääjoukot lähteneet liikkeelle Vattimeren rannikolta

Valkoposkihanhien päämuutto käynnistyi tällä viikolla sään lämmettyä ja myötätuulivirtausten seurauksena koko Pohjois-Euroopassa. Näistä parvista ovat Itä-Uudenmaan pellot saaneet osuutensa. Lankoihin lentävistä hanhista ja sähkökatkoksista on kerrottu jo esimerkiksi Askolasta.

Suomeen saapuu nyt valtaosa valkoposkihanhista, joista ensimmäinen kolmannes, kymmeniä tuhansia, lähti matkalle jo toukokuun ensimmäisellä viikolla. Osa niistä saattaa nyt jatkaa matkaansa arktisemmille alueille.

Kevätmuuttoa seuraavien Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen ja BirdLife Suomen mukaan pääjoukot ovat tähän asti olleet Vattimeren rannikolla Pohjanmeren luoteisosassa.

Hanhimäärä on Elyn tiedotteen mukaan nyt samansuuruinen kuin 2021, mutta selvästi vähemmän kuin 2020. Länsi- ja luoteistuulilla muutto mennee Ilmatieteenlaitoksen tutkijan Mika Rantasen mukaan itäisempää reittiä, koska kesäinen ilmamassa on vielä Keski-Euroopassa.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut