Porvoon museon taidekokoelman kymmenistä taiteilijoista tänä vuonna on esillä monien porvoolaisten muistama Helga Sonck-Majewski (1916–2015).
Taiteilija syntyi Tallinnassa ja varttui monikielisessä Viipurissa. Hänen isänsä Arno Sonck jätti perheensä varhain ja muutti ulkomaille. Puolalaissyntynyt Frieda-äiti kasvatti kolme lastaan yksin. Arkkitehti Lars Sonck oli Helgan setä.
Taiteilija valmistui farmaseutiksi vuonna 1940 ja työskenteli Lieksassa apteekissa. Vuonna 1941 hän avioitui everstiluutnantti Karl Arnold Majewskin kanssa. Avioliitto jäi lyhyeksi, koska puoliso kaatui sodassa seuraavana vuonna. Vuosi tämän jälkeen Sonck-Majewski muutti Porvooseen työskennelläkseen Porvoon Vanhassa apteekissa.
Toimiminen taiteilijana houkutteli Sonck-Majewskia kuitenkin enemmän ja vuosina 1950–1953 hän opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa. Hänen opettajiinsa kuului muun muassa Sam Vanni ja opiskelutovereina olivat esimerkiksi Lauri Ahlgren ja Juhani Linnovaara.
Taiteilija oli kiinnostunut ekspressionismista ja erityisesti Vincent van Goghin ja Paul Gauginin taiteesta.
Ensimmäisen oman näyttelynsä taiteilija piti Porvoon museossa vuonna 1956. Porvoon museoon kuuluneessa Edelfelt-Vallgren museossa oli 1940-luvulta 1960-luvulle vilkasta taidenäyttelytoimintaa, koska kaupungissa ei ollut näyttelytiloja porvoolaiselle nykytaiteelle.
Sonck-Majewskin teoksia oli esillä museossa myös vuosina 1954 ja 1962. Näyttelyitä Porvoon museossa pitivät hänen lisäkseen myös taiteilijapariskunta Karin ja Åke Hellman, Frans Nyberg, Lennart Segerstråle, Juhani Linnovaara ja Stig Fredriksson sekä taiteilijan elämäntoveri Iván Wallensköld-Rotkirch.
Rakkaus luontoon näkyy myös hänen taiteessaan.
Helga Sonck-Majewskin varhaisia maalauksia leimaa pelkistetty tyyli usein muretuilla sävyillä, mutta pian hänen palettinsa kirkastui ja alkoi hehkua värejä.
Taiteilija oli usean vuosikymmenen ajan keskeinen hahmo Porvoon taide-elämässä, ensin Porvoon taiteilijaklubissa, joka perustettiin vuonna 1957. Sen puitteessa järjestettiin vapaamuotoisia tapaamisia jonkun taiteilijan kotona. Hän oli myös mukana vuonna 1966 perutetussa Porvoon taideyhdistyksessä, jonka kunniajäseneksi hänet myöhemmin nimitettiin.
Helga Sonck-Majewski oli mieleenpainuva persoonallisuus, jonka sävy sävyyn pukeutuminen muistetaan.

Porvoon museon taitelijan Viggo Wallensköldiltä vuonna 2018 saamaan lahjoituskokoelmaan kuuluu yli 200 Helga Sonck-Majewskin teosta. Kokoelma muodostuu muotokuvista, kukka-aiheista teoksista, maisemista sekä myös Porvoo-aiheisista maisemista.
Teokset ovat tekniikoiltaan öljymaalauksia, vesiväritöitä ja grafiikkaa. Taiteilijan keskeisiin töihin kuuluva Carl Eric Sonckin (1905–2004) muotokuva on vuodelta 1965.
Taiteilijan sukulaista esittävä teos oli aina esillä Sonck-Majewskin kodissa. Koloristinen ja värimaailmaltaan herkullinen muotokuva kertoo mallin lisäksi myös sen tekijästä.
Maalauksessa luonto, etenkin voikukkien siemenpallot, ovat keskiössä, ne kertovat mallin kiinnostuksen kohteesta, mutta myös Sonck-Majewskista, jonka kaikenkattava rakkaus luontoon näkyy myös hänen taiteessaan. Hänen suosikkikasvinsa oli voikukka, jota hän kuvasi jo varhaisissa maalauksissaan.
Teoksen intensiivistä värimaailmaa hallitsevat keltaisen ja oranssin lämpimät sävyt. Itse mallin ilme on hieman mietteliäs. Maalauksessa näkyy myös sivellin, tärkeä taiteilija-attribuutti.
Professori Carl Eric Sonck oli ammatiltaan ihotautilääkäri, tämän lisäksi hän oli intohimoinen kasvitieteilijä, joka tutki erityisesti voikukkia. Hän harrasti myös maalausta. Carl Eric Sonck oli taiteenkeräilijä ja taiteilija Yrjö Saarisen ystävä ja mesenaatti. Hän on kirjoittanut Yrjö Saarisen elämänkerran (1977) ja omat muistelmansa Ihotautilääkäri muistelee (1995).
Taiteilija Helga Sonck-Majewskin taide ja elämä kuuluvat vahvaan porvoolaiseen naistaiteilijaperinteeseen, joka alkaa Matilda Rotkirchista, Hanna Frosterus-Segerstrålesta, Karin Hellamanista ja Saara Hopeasta ja jatkuu nykypäivään naistaiteilijoihin. Hänen teoksensa ovat osa porvoolaista taideperintöä, jota Porvoon museo hoitaa 125 vuoden kokemuksella.
Helga Sonck-Majewski – Luonnon kudelma
Vanha raatihuone 6.11.2022 asti
Kirjoittaja on Porvoon museon taidehistorioitsija ja museolehtori.