Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sielunhoivakassi toimii nyt yhtenä keskustelun avaajana porvoolaisissa hoivakodeissa

Porvoossa on otettu käyttöön sielunhoivakassi, själavårdskassen, jonka sisältämissä kuvissa on useita tuttuja, paikallisia maisemia. Sen lisäksi kuvista löytyy Porvoon Tuomiokirkon kuvia, ja muita kristillisiä aiheita.

– Tämä idea on tullut Vantaalta, mutta olemme toteuttaneet sen Porvoon omalla twistillä. Sisältö on muuten samantyyppinen, paitsi että porvoolainen valokuvaaja Niko Laurila innostui lähtemään mukaan, ja me valitsimme hänen tuotannostaan valokuvia, Porvoon seurakuntayhtymän sairaalapastori Pia Ala-Soini kertoo.

Hän esitteli uuden uutukaisen kassin sisältöä ryhmäkoti Villa Albertissa, Toukovuoressa.

– Se olisi tässä se idea, että kuvia käytetään ikään kuin sielunhoidollisina keskustelun avaajina. Tulevina viikkoina sielunhoitokassia jaetaan kaikkiin Porvoon kaupungin hoivakoteihin ja myös yksityisiin hoivakoteihin sekä Pääskypellon kehitysvammaisten ihmisten asumispalveluihin, sekä myös Näsin kuntoutuskeskuksen osastoille 1-3 ja Wilhelminaan.

– Lähetin jo hoivakotien johtajille infoa sähköpostitse sielunhoivakassista ja moni ilahtui kovasti. Toivotaan, että tälle materiaalipaketille tulee hoivakodeissa paljon käyttöä! pastori Ala-Soini sanoo.

– Olimme aluksi ajatelleet, että sielunhoivapaketista olisi hyötyä muistisairaiden kanssa hoivakodeissa, mutta ihan yhtä laillahan tuo paketti käy kuolevan ja kuntoutujan kanssa keskusteluun Näsin sairaaloissakin. Kuvissa on hengellistä sisältöä, ja teksteissä tuttuja ja turvallisia Raamatunkohtia, kuten esimerkiksi psalmi 139.

– Lisäksi materiaalissa on kaikkien tuntemia rukouksia kuten iltarukous Levolle lasken luojani. Monelle on oma mummo tai äiti sen rukouksen opettanut, ja kuvat tuovat niitä muistoja.

Tämä on juuri sitä meidän arkikuntoutusta.

Kirjoitettu materiaali, kooltaan A nelonen ja laminoitu, on painettu kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi.

– Tässä on myös ohje sellaiselle, jos joku haluaa viettää hartaushetken tai vaikkapa muistohetken. Toki pappikin on käytettävissä, mutta voi myös ihan itse viettää sellaisen hetken omaisensa luona, Ala-Soini sanoo.

Porvoon kaupungin palveluasumisen ohjaaja Katarina Gustafsson näkee sielunhoivakassin hyödyn ja ilon heidän arkisessa työssään.

– Tämä on uusi asia. Innostuin tästä heti. Tämä sielunhoito ja kaikki mikä siihen kuuluu on niin tärkeä osa meidän arkea. Me olemme aiemminkin käyttäneet paljon kuvia arjessamme, ja tämä on nyt ihana, uusi ja raikas idea, hän sanoo.

Hoivakotien asukkaiden kanssa on kuvien avulla perinteisesti saatu aikaan keskustelua.

– Kuvien kautta saadaan paljon muistoja ja keskusteluja. Kuvien avulla on myös helppo tapa ottaa esiin hengelliset asiat, Gustafsson kertoo.

Myös omaiset voivat käyttää kuvia keskustelun pohjana muistisairaan kanssa.

Kun ryhmäkoti Villa Albertissa näytettiin kuvia Porvoon ranta-aitoista, siellä asukkaana oleva Jorma Ropponen muisti aikoinaan maalanneensa niitä.

– Minun ammattini oli maalari, kävin koulunkin sille alalle. Olen maalannut 17 aittaa. Siitä on kymmenkunta vuotta, hän kertoo.

Maalina käytettiin perinteistä punamultamaalia.

– Se keitettiin ihan käsin, Ropponen lisää.

Hän myös välittömästi kuvan nähdessään tunnisti Porvoon Tuomiokirkon kuvan.

– Tämä on juuri sitä meidän arkikuntoutusta. Kuvien kautta pääsemme kiinni näiden asukkaiden voimavaroihin. Se on loistavaa, palveluasumisen ohjaaja Gustafsson kiittelee.