Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso video herkästä seremoniasta | Sodassa kaatuneita muistettiin Loviisan sankarihaudoilla

Loviisan kaupunki, Agricolan seurakunnat, Loviisan seudun sotaveteraanit ja Loviisan seudun reserviläisjärjestöt sekä rannikkosotilaskotiyhdistyksen Loviisan paikallisjaoston edustajat muistivat tänään kaatuneiden muistopäivänä sodissa kaatuneita paikkakuntalaisia sankarivainajia.

Tilaisuus Loviisan sankarihautausmaalla oli koruton, kaunis ja herkkä, jonka tunnelmaan käynnissä oleva Ukrainan sota sekä samana päivänä varmistettu Suomen Nato-jäsenyyshakemus antoivat oman leimansa.

Loviisan sankarihaudoilla Loviisan kaupunkia edustivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo ja valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Janne Lepola. Kunniakäynnillä musiikkiopiston oppilaat soittivat hautausmaalla Keijo Liskin johdolla

Loviisan sAnkarihautojen kunniakäynnin hartauspuheen pitänyt kirkkoherra Stina Lindgård Agricolan ruotsinkielisestä seurakunnasta totesi, että Suomi oli toisessa maailmansodasssa lähes ainoita kansoja, jotka hautasi sodan uhrit kotimaahansa. Asevelihenkeen kuului, että rintamalla kaatuneita ei haluttu jättää, vaan heitä noudettiin rintamalinjoilta yleensä kotimaahan.

- Me suomalaiset olimme toisessa maailmansodassa lähes ainoa kansa, joka hautasi sodan uhrinsa pääosin kotimaan multiin. Suomessa on sankarihautausmaa lähes jokaisella paikkakunnalla kertomassa sinnikkydestämme ja kotiseuturakkaudesta.

- Kotiin, oli miesten oma tahtokin. Eräältä kaatuneelta löytyi kirje, (jossa luki) "rakkaat upseerit ja kaverit. Jos kaadun, koettakaa saada minut kotiseudun hautaan, lausui Lindgård koskettavassa puheessaan.

Loviisan kunniakäynti puheineen on katsottavissa kokonaisuudessaan videolla tällä sivulla.

LSTV:n video Loviisan kunniakäynnistä

Video: Loviisan Sanomat/Arto Henriksson

Kunniakäyntejä järjestettiin Loviisassa uudella hautausmaalla sekä Ruotsinpyhtään, Pernajan ja Liljendalin Sävträskin sankarihautausmailla. Myös Lapinjärven sankarihaudalla kunnioitettiin sodassa kaatuneita.

Loviisan kaupunginhallituksen 25.4. kokouksen pöytäkirjan mukaan Liljendalin sankarihaudalla Sävträskissä kaupunkia oli määrä edustaa Tom Liljestrand, Ruotsinpyhtäällä Jari Kekkonen ja Pernajassa edustajat Rkp:stä. Tähän uutiseen asiaa ei saatu varmistettua.