Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ida Alina Immosen Unipuutarhassa Porvoon pääkirjastossa taipuu hiilen arvaamaton luonne unien hauraiden kokemusten kuvaamiseen

Ida Alina Immosen näyttely Unipuutarha (NREM-1) on esillä Porvoon pääkirjaston Taidesillalla 28. toukokuuta asti. Näyttelyn teokset ovat hiilitöitä, jotka esittävät uneen juuri vaipuneita ihmisiä.

– Minne menemme, kun uneksimme? Haluan toivottaa teidät tervetulleiksi puutarhaan, jossa kaikki voi kadota silmänräpäyksessä, Immonen sanoo.

Uneksiminen on hiljaista, vaikka unet voivat olla äänekkäitä. Uni on yksinäistä, vaikka nukkumisemme olisi yhteistä. Unet ovat yksilöllisiä kokemuksia, vaikka kertoisimme niistä muille. Alitajunnan sanasto on Uneksijan omaa, silti yritämme löytää unien universaalin kielen.

NREM-1 on nukahtamisen ensimmäinen vaihe, jossa Uneksija on todellisuuden ja unen välimaastossa. Vaihe kestää vain lyhyitä hetkiä kerrallaan, mutta jo tässä lyhyessä ajassa Uneksija voi matkustaa pitkien matkojen päähän.

Unohdamme alitajuntamme hiljaiset kuiskeet heti kun silmät avautuvat ja materiaalinen maailma tulvii ikkunoista sisään.

Näyttelyssä on esillä hiilitöitä. Hiilen mustan ja harmaan sävyt sekä sen arvaamaton luonne taipuvat unien hauraiden ja ehkä voimakkaidenkin kokemuksien kuvaamiseen. Teokset esittävät syvälle omaan uneensa vajonneita, herkkiä ja haavoittuvaisia Uneksijoita heidän uinumisiensa ensimmäisissä hetkissä.