Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoonjoen luontoympäristöä parannetaan Helmi-ohjelmassa – inventoinnit ovat alkaneet Nikkilän yläosassa ja sivupuroilla

Sipoonjoki on saatu osaksi ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-ohjelmaa. Uudenmaan Ely-keskus tiedottaa, että se koordinoi ja ohjaa tulevien vuosien aikana rahoitusta toimenpiteisiin, joilla parannetaan luonnon monimuotoisuutta sen vesistöalueella.

Kunnostustoimia kohdennetaan sekä joen valuma-alueelle että sen purouomiin. Elinympäristöjen ennallistamisesta on hyötyä luonnon monimuotoisuudelle, jonka kirkkaimpana kruununa on Sipoonjoella säilynyt alkuperäinen meritaimenkanta.

Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys on vastikään aloittanut hankkeeseen kuuluvat inventoinnit. Niitä tehdään tulevan kesän ja syksyn aikana Nikkilän yläpuolisella osalla Sipoonjokea ja joen sivupuroissa.

Inventoinneissa arvioidaan virtavesien luonnontilaisuutta, kunnostustarvetta ja kunnostusmahdollisuuksia. Uoman ja sen välittömän lähiympäristön ohella tarkastellaan myös laajemmin valuma-aluetta.

Potentiaalisten kunnostuskohteiden osalta ollaan Ely-keskuksen tiedotteen mukaan yhteydessä alueen maanomistajiin, joiden kanssa keskustellaan ja sovitaan jatkotoimenpiteistä. Hankkeen ehdotukset ja suunnitelmat eivät sido maanomistajia. Kaikki mahdolliset toimenpiteet toteutetaan maanomistajien suostumuksella hyvässä yhteistyössä.

Hanke on tiiviisti kytköksissä Metsähallituksen hallinnoimiin alueisiin Sipoonjoella ja tukee Metsähallituksen meneillään ja suunnitteilla olevia ennallistamisen ja luonnonhoidon toimenpiteitä.

Hanketta ohjaa asiantuntijaryhmä, joka koostuu Sipoon kunnan, Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen, Metsähallituksen, Porvoon-Sipoon kalatalousalueen, Luonnonvarakeskuksen, WWF:n, ELY-keskusten ja luonnonsuojelujärjestöjen edustajista.