Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloite: Itä-Uudellemaalle pilotointihanke seniorineuvoloista – "Näin on pystytty löytämään piilevää diabetestä, sydän- ja muistisairauksia"

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen pitäisi varata jo ensi vuodelle rahaa eläkeläisten ehkäisevään terveydenhuoltoon ja seniorineuvolamallin pilotointiin vähintään 1–3 paikkakunnalla, esittävät Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien aluevaltuutetut Silja Metsola, Irmeli Hoffrén ja Nina Uski aloitteessaan aluevaltuustolle.

He esittävät Raahen ja muiden Suomen alueiden kokemusten huomioimista kokeilussa, ja että aluevaltuusto selvittää myös mahdolliset EU-instrumenteista haettavissa olevat kehittämisrahat seniorineuvolahankkeelle.

Vanhuuseläkkeelle siirtyvillä yli 65-vuotiailla on useammilla edessään vielä kaksi- tai kolmekymmentä elinvuotta, joista tulee sitä laadukkaampia, mitä parempi toimintakyky on. Oma terveys on kiinni omasta aktiivisuudesta varsinkin ikäluokilla, jotka eivät ole enää työterveyshuollon piirissä, mutta joilla iän myötä alkaa lisääntyä toimintakykyä vaikeuttavat sairaudet.

Raahessa, Oulussa ja Rovaniemellä on otettu käyttöön seniorineuvolat. Koko ikäluokka, eli 65 vuotta täyttäneet on kutsuttu terveystarkastukseen, josta tarvittaessa on ohjattu jatkohoitoon.

– Näin on pystytty löytämään piilevää diabetesta, sydänsairauksia ja muistisairauksia. Käynniltä on saanut mukaansa raportin, jossa on lueteltu riskitekijät sekä annettu kirjalliset suositukset toimenpiteistä. Kutsutuista yli 80 prosenttia on tullut paikalle. Näin on saavutettu myös ne, jotka muuten eivät hakeutuisi terveystarkastuksiin, aloitteessa todetaan.

Raahessa seniorineuvolat ovat olleet käytössä jo yli 15 vuoden ajan, ja yhden käynnin kustannus on aloitteen tekijöiden mukaan ollut noin 200 euroa. Ajoittamalla käynnit koulujen kesäloma-ajalle on voitu hyödyntää kouluissa työskenteleviä terveydenhoitajia, jolloin uusia vakansseja ei ole tarvittu.

Porvoossa on käytössä ollut omahoitotiimi-palveluja muun muassa diabetesta sairastaville ja omaishoitajille. Muistisairauksiin ja Parkinsonin tautiin sekä muihin liikeratasairauksiin sairastutaan jo työelämän viimeisinä vuosina ja eläkeiän varhaisvuosina yhä enemmän.

Metsola, Uski ja Hoffrén pitävät tärkeänä, että 65-vuotiaat saavat kokonaisvaltaista hoitoa terveyden ylläpitämiseen, kuntoutumiseen ja ennaltaehkäisyyn.

– Tarvitaan järjestelmällisyyttä ja johdonmukaista seurantaa ja ohjausta, joita lakisääteinen seniorineuvolatoiminta pystyisi tarjoamaan, he toteavat aloitteessaan.

Sote-uudistuksen tavoitteena on parantaa terveydenhuolto- ja sotepalveluiden vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Aluevaltuutetut toivovat, että muutoksen myötä haetaan parhaita käytäntöjä eri ikäluokkien palveluissa ja viedään niitä käytäntöön sitä mukaa, kun uudistuksen käytäntöönpano etenee.