Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohti Jukolaa, osa 1 | Mitä tulikaan luvattua? Ummikot matkalla kohti Jukolaa – Epoon Venlat syntyi hetken mielijohteesta, nyt heillä on vuosi aikaa oppia mistä suunnistuksessa on kyse

Kesällä 2023 Porvoossa järjestettävän Jukolan viestin järjestelyistä vastaavan suunnistusseura OK Trianin tuoretta kummijoukkuetta naurattaa.

– Emme varmasti vielä ihan ymmärrä, mihin olemme lupautuneet. Juoksemme Venlojen viestin. Sitä ennen pitäisi oppia suunnistamaan, Marianne Nordström sanoo.

Nordströmin lisäksi joukkueeseen kuuluvat Petra Bärlund-Hämäläinen, Johanna Koskivaara ja Miranda Hanska.

Maailman suurin suunnistusviesti järjestetään Epoon kylässä 17.–18. kesäkuuta 2023. Tapahtuman tiimoilta järjestettiin kyläläisille infotilaisuus toukokuussa. Nelikko asuu toistensa naapuruksina lähellä tulevaa kilpailukeskusta.

– Tulimme kuuntelemaan järjestelyistä. Kiinnosti, mihin tulee myyntitelttoja, miten alue rakentuu. Sekin kiinnosti, miten tämä alue siistiytyy paikalta puretun vanhainkodin jäljiltä, Bärlund-Hämäläinen kertoo

– Ja miten voi vuokrata talonsa Jukolaan osallistujille, jos lähtisi itse tapahtuman ajaksi pois, Hanska jatkaa.

Joku heitti vitsinä, että tässähän olisi valmis joukkue. Nordström totesi, että niinpä olisikin. Sitten mopo karkasi niin sanotusti käsistä.

OK Trianin Jari Johansson innostui välittömästi, että kylältä saataisiin tapahtumalle oma kummijoukkue.

Kukaan neljästä naisesta ei ole suunnistanut ennen.

– Marianne on meistä ainoa, joka on juossut edes vähän, Hanska nauraa.

– Olemme katsoneet Youtube-videoita, mistä oikein on kyse, Bärlund-Hämäläinen jatkaa.

Varsinaista urheilutaustaakaan heillä ei ole.

– Kouluaikoina tuli tehtyä jotain. Siitä on jo vähän aikaa, Koskivaara naurahtaa.

Onhan tämä aivan once in a lifetime -tilaisuus.

Nordström on takavuosina osallistunut Naisten kympille ja harrastanut polkujuoksua muutaman vuoden. Edellisestä juoksukerrasta on jo vuoden päivät. Bärlund-Hämäläinen ratsastaa, Hanska pyöräilee kesäisin.

– Olen harrastanut koiran kanssa agilitya. Siinä juostaan 40 sekuntia. Se on aika sopiva aika. Nyt pitäisi alkaa harrastamaan kestävyysjuoksua, Venlat juoksevat kahdeksan kilometriä metsässä, Bärlund-Hämäläinen toteaa.

Kartanlukutaidonkin kanssa on vähän niin ja näin. Ystävät ja tuttavat ovat kuitenkin suhtautuneet kannustavasti.

– Yksi kyläläinen kehotti ottamaan nakkeja taskuihin, niin hän tulee sitten koiransa kanssa etsimään meitä metsästä, naiset nauravat.

Jukola juostaan naisten lähimetsässä. Kotikenttäetua heillä ei kuitenkaan ole. Synkältä ja tiheältä tuntuva metsä on heistä jokaiselle täysin vieras.

– Olemme asuneet täällä parikymmentä vuotta, mutta aina on tullut mieluummin lähdettyä selkeille poluille Holkenin ja Humlan suuntaan, Bärlund-Hämäläinen sanoo.

– Lapset leikkivät metsässä, mutta koskaan heitä ei ole tarvinnut hakea sieltä, Koskivaarakin sanoo.

Bärlund-Hämäläinen myöntää joutuneensa vahvasti mukavuusalueensa ulkopuolelle.

– Olen vältellyt tuollaisia peikkometsiä. Lisäksi on karhuaspekti, käärmeet ja punkit. Koen, että aion todella ylittää itseni.

Nyt tulevan Jukolan maastoihin ei ole enää asiaa vaikka haluaisikin. Kilpailijoita on kielletty ehdottomasti menemästä alueelle.

Naisilla on reilu vuosi aikaa valmistautua Jukolan viestiin. Ensi kuussa 40 vuotta täyttävä Hanska on joukon nuorin.

– Ikä tuo tiettyjä haasteita. Tässä iässä ei ole enää esimerkiksi samanlaista tasapainoa, kuin nuorempana. Maastossa on tosi vaikea juosta. Polkujuostessa huomasin, että oli vaikea seurata nauhoja, joilla reitti oli merkitty, sillä minun piti katsoa koko ajan, mihin astun, Nordström kertoo.

Vaikka haasteita riittääkin, suunnistusummikot odottavat koitostaan innolla. Yllätysosallistumisen tuoman alkujärkytyksen jälkeen naiset ovat valmiina laittamaan itsensä likoon täysillä.

– Onhan tämä aivan once in a lifetime -tilaisuus, että tämän tason urheilutapahtuma tulee ihan kotinurkille ja pääsemme kokemaan sen tavalla, jota emme osanneet ikinä kuvitella, Nordström sanoo.

– Joskus pitää yllättää itsensäkin. Uskon, että tästä tulee todella hauskaa, Bärlund-Hämäläinen jatkaa.

Hanska toteaa kummijoukkueeksi ryhtymisen olevan valtava mahdollisuus tutustua ennestään tuntemattomaan lajiin ja oppia uudenlaisen tavan liikkua luonnossa.

– Ehkä me voimme kannustaa myös muita hyppäämään uuden lajin pariin ja lähteä opettelemaan uutta, Koskivaara toivoo.

Jokainen neljästä uskoo, että haaste tuo mukanaan uudella tavalla liikunnallisen elämäntavan, joka jatkuu myös tapahtuman jälkeen.

Yksin nelikko ei koitokseensa valmistaudu. OK Trian on ottanut kummijoukkueensa hyvään hoivaan.

Suunnistusseura on lupautunut maksamaan Epoon ladyjen osallistumisen Venlojen viestiin. Lisäksi pakettiin kuuluu seuran suunnistuskoulu, ilmaiset Jukolan harjoituskartat sekä gps-seuranta Jukolassa. Kummijoukkuetta seurataan Jukolan kotisivuilla ja somekanavissa.

Ok Trianin Terese Hagman on lupautunut kummijoukkueen valmentajaksi. Naiset ovat hyvissä käsissä, sillä Hagmanilla on hallussaan muun muassa yösuunnistuksen SM-kultamitali.

– Toukokuun aikana on tarkoitus ottaa hiukan tuntumaa omaan liikkumiseen ja suunnistukseen, rakentaa suunnitelma ja aikataulutus, miten Jukolaan valmistaudutaan ja mitä kaikkea heidän tulee oman kuntonsa osalta kehittää, Jari Johansson kertoo.

Johansson kertoo luottavansa täysin siihen, että kummijoukkue saa lajin vuodessa haltuun.

– Tämä vain osoittaa, että suunnistus on ihan kaikille sopiva laji, hän iloitsee.

Uusimaa seuraa OK Trianin kummijoukkueen tietä kohti Jukolaa kerran kuukaudessa. Kuukauden päästä katsotaan, mitä joukkue on lajista oppinut ja kuinka harjoitukset ovat lähteneet käyntiin.