Neste ja Borealis varautuvat investointeihin Kilpilahdessa – toiminta pysyy nykyisen tehdasalueen sisällä

Porvoon teollisuuden veturiyritykset Neste ja Borealis Polymers varautuvat uusiin investointeihin Porvoon Kilpilahdessa.

Ne ovat esittäneet Porvoon kaupungille asemakaavamuutosta, jonka tarkoituksena on elinkeinotoiminnan edistäminen nykyisellä paikalla siten, että yhtiöillä on mahdollisuus kehittää toimintaansa muun muassa kohti hiilineutraaliutta, uusiutuvien syöttöaineiden käyttöönottoa ja kiertotalouden edistämistä.

Neste suunnittelee uusia tuotantolaitoksia ja -alueita vaativia kehityshankkeita. Julkisuudessa yhtiö on kertonut nesteytetyn muovin prosessoinnista raakaöljyä korvaavaksi syöttöaineeksi ja uusiutuvan vedyn tuotannosta. Borealis Polymers suunnittelee uusien yksiköiden rakentamista ja mahdollisesti olemassa olevien yksiköiden modifioimista.

Asemakaavan muutos koskee käytännössä koko nykyistä noin 718 hehtaarin tehdasaluetta, josta Neste omistaa valtaosan ja Borealis osan. Kaavamuutoksella tavoitellaan kaavallista joustavuutta ja rakentamistehokuutta tuotantolaitosten toteuttamiseen nykyisillä tuotantoalueilla tai niiden reunoilla. Muutosalue ei koske Rajatien länsipuolista aluetta, jossa Boreliksella on tuotantoyksiköitä pääkonttorin ympäristössä.

Tavoitteena on sijoittaa uudet tuotantolaitokset siten, ettei suuronnettomuusvaaraa aiheuttavan teollisuuden nykyisiä suoja-alueita ole tarvetta laajentaa.

Porvoon kaupunki puolestaan toteaa, että se on jo vuosia varautunut asemakaavanmuutoksen käynnistämiseen muun muassa Nesteen omistukseen siirtyneen vanhan Kulloon koulun ympäristössä. Nyt haettu asemakaavan muutos rajoittuu välittömästi muun muassa tähän alueeseen.

– Kilpilahden nykyinen voimassa oleva asemakaava on vanhemmilta osin jo vuodelta 1984. Asemakaava on vastannut tähän asti hyvin alueen kehittämis- ja rakennustarpeisiin eikä se vieläkään ole kaikilta osin vanhentunut. Asemakaavanmuutoksella varaudutaan tulevaisuuden hankkeisiin riittävän ajoissa ja mahdollistetaan teollisuuden tasapainoinen kehittyminen nykyisellä alueella, kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgren sanoo.

Kaupungin mukaan asemakaavan muutos tai uusi asemakaava tulee käynnistää yhtiöiden hakemuksessa esitettyä aluetta laajempana kokonaisuutena yhteensä noin 1 100 hehtaarin alueella.

Samalla on tarkoitus päivittää kauan sitten tehty yhtiöiden ja Porvoon maalaiskunnan välinen yhteistoimintaa koskeva puitesopimus, jossa sovittiin muun muassa alueen rakennuskaavateiden, kunnallistekniikan laitteistojen ja muun infran rakentamisesta.

Porvoon kaupunkikehityslautakunta käsittelee asiaa ensi tiistaina.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut