Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon Näsinmäen sankarihautausmaa sai uuden tietolaatan – Kaatuneiden muistosäätiö haluaa parantaa tietämystä sankarihautausmaista

Porvoon Näsinmäen sankarihautausmaalle on pystytetty uusi tietolaatta.

Kaatuneiden muistosäätiö teki aloitteen laatasta ja myös vastasi sen kustannuksista.

Näsinmäen sankarihautausmaan laatta kuuluu suurempaan hankkeeseen, jossa muistosäätiö haluaa parantaa tietämystä Suomen sankarihautausmaista ja niiden historiasta. Yksi tapa on kannustaa sankarihautausmaita ylläpitäviä tahoja asentamaan yhtenäisesti muotoillut tietolaatat.

– Sankarihautausmaa on taideteos, josta pitää huolehtia ja antaa tietoa. Se on kulttuuriteko, joka tukee sekä lähimmäisiä että muita sankarihautausmaalla kävijöitä, Porvoon seurakuntayhtymä kertoo tiedotteessaan.

Tietolaatasta käy ilmi sankarihautojen lukumäärä, sankarihautausmaan suunnitelleen arkkitehdin nimi ja tieto muistomerkkien tekijöistä ja pystytysajoista.

Näsinmäen sankarihautausmaa vihittiin jouluaattona 1939. Sankarihautoja on 441. Sankarihautausmaalla lepää myös 28 siviiliuhria, jotka saivat surmansa tuhoisan lentohyökkäyksen seurauksena Porvoossa 27.8.1941.

Aluksi haudoilla oli puuristit, mutta myöhemmin niille on asennettu punagraniittiset tyynykivet.

Sankarihautausmaan muistomerkin Suuri puuristi on alun perin suunnitellut taiteilija Lennart Segerstråle ja kuvanveistäjä Rafael Blomqvist.

Alueella on myös pronssiveistos ”Palava liekki”, joka sijaitsee punagraniittisen Pro patria 1939–1944 -kiven päällä. Veistoksen on suunnitellut arkkitehti Johan Pfeifer vuonna 1992 ja sen on lahjoittanut LC Porvoo – Borgå ry. Liekki palaa sankarihaudoilla tapahtuvien juhlien yhteydessä.

Uuden tietolaatan on valmistanut M.J. Paasikivi Oy ja pystytyksestä on vastannut Porvoon seurakuntayhtymän hautaustoimi.