Olisiko sinusta tukemaan rikoksen uhria, läheistä tai todistajaa? – Rikosuhripäivystyksellä alkaa uusi vapaaehtoisten koulutus myös Porvoossa

Rikosuhripäivystyksellä alkaa ensi syksynä uusi vapaaehtoisten koulutus, jollainen järjestetään myös Porvoossa ja Järvenpäässä 24.8.–13.10. lähikoulutuksena, Teams-tapaamisina ja verkko-opintoina. Hakuaika päättyy 17. elokuuta.

Vapaaehtoiset ovat Rikosuhripäivystyksen tärkein voimavara. Heitä on toiminnassa jo noin 500 ihmistä, joilla ei ole mitään tiettyä ammatillista taustaa. Hakijoiksi toivotaan eri taustoista tulevia ihmisiä, joilla on ymmärrystä yhdenvertaisuuskysymyksistä. Jokainen koulutetaan toimintaan, jossa työntekijät tukevat.

Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Suurin osa Rikosuhripäivystyksen asiakkaista on erilaisten väkivaltarikosten uhreja, joita kuunnellaan ja neuvotaan puhelimessa, ja henkisen tuen lisäksi ohjataan tarvittaessa muihin palveluihin.

Kun sinulla on aikaa ja voimia auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia, olet oikea ihminen. Sellainen, joka on avoin ja suvaitsevainen ja haluat kuunnella toista ihmistä. Palkkaa tai palkkiota ei vapaaehtoinen saa, mutta Rikosuhripäivystys korvaa matka- ja puhelinkulut.

Tämä vapaaehtoistyö sopii henkilölle, jonka elämä on tasapainossa ja hänellä on halua sitoutua haasteelliseen ja kiinnostavaan vapaaehtoistoimintaan. Henkilö ei saa olla joutunut rikoksen uhriksi lähimenneisyydessä, eikä syyllistynyt rikoksiin. Hakijoilta tarkistetaan rikosrekisteri.

Jos kiinnostuit, täytä ensin verkkolomake. Rikusuhripäivystyksestä ollaan sinuun sen jälkeen yhteydessä puhelimitse. Keskustelussa käydään läpi toimintaa tarkemmin ja mietitään, sopiiko se hakijalle. Sopivuutta arvioidaan erikseen tapaamisessa.

Jos hakija valitaan, pääsee noin 50 tunnin peruskurssille. Koulutus sisältää tietoa muun muassa rikosprosessista, traumaattisesta kriisistä, henkisestä tuesta, puhelin- ja verkkoauttamisesta sekä asiakkaan kohtaamisesta.

Tukihenkilö auttaa asiakasta henkilökohtaisesti kulkemalla rinnalla ja antamalla käytännön neuvoja esimerkiksi asioidessa poliisilaitoksella, oikeudenkäynneissä tai muissa rikosasiaan liittyvissä tapaamisissa – joukkoon tarvitaan siksi myös vapaaehtoisia, jotka voivat toimia päiväaikaan. Muut tapaamiset voidaan sopia ajankohtaan, joka parhaiten asiakkaalle ja tukihenkilölle sopii.

Kaikessa toiminnassa huomioidaan vapaaehtoisen yksityisyys ja turvallisuus. Vapaaehtoistyölle on selkeät linjaukset, joista esimerkiksi yksi on, ettei vapaaehtoinen mene asiakkan kotiin tai kutsu omaansa. Omaa puhelinnumeroaan ei saa antaa, eikä sukunimeään kertoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut