Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Porvoo jakoi avustuksía kulttuurin ja liikunta- ja nuorisopalvelujen toimijoille – Urheilu- ja liikuntaseuroille 86 prosenttia jaetuista varoista

Porvoon kaupungin sivistyslautakunta hyväksyi 19.5. vuoden 2022 kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoyhdistysten avustukset sekä Vuoden taiteilija-apurahan ja Hopea-Untracht-apurahan saajat viranhaltijapäätösten mukaisesti, kertoo kaupunki tiedotteessaan.

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelujen yleis- ja kohdeavustuksina jaettiin 444 700 euroa, josta 260 000 euroa maksetaan urheiluseuroille yleisavustuksina ja 125 000 vuokra-avustuksina.

Kulttuurin kohdeavustuksia jaettiin yhteensä 65 000, taiteen apurahoja 6 800 sekä nuorisoavustuksia 53 000 euroa. Uuden kansalaistoiminnan avustuksia jaettiin 30 000.

Taiteilija-apurahan 3 000 euroa saa kuvataiteilija Saara Piispa ja Hopea-Untracht -säätiön apurahan 3 800 euroa taideyhdistys Ateljee Eivor. Piispa käyttää apurahan tulevan näyttelyn työstämiseen ja Ateljee Eivor erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taideopetukseen.

Taiteilja-apurahaa haki 15, säätiön apurahaa yhdeksän.

Kulttuuripalveluiden 88 kohdeavustushakemuksen joukossa oli kulttuuriyhdistyksiä, taiteen ja luovan alan kulttuuritoimijoita ja -ryhmiä, jotka hakivat 202 800 euroa, ja jaettu määräraha oli 65 000 euroa.

Kulttuurin avustustoiminnalla tuetaan ja luodaan edellytyksiä paikalliselle kulttuuri- ja taidepalveluiden tarjonnalle, taiteen harjoittamiselle ja harrastamiselle sekä kulttuuriperintötyölle.

Sivistyslautakunta toteaa kaupungin tiedotteessa, että avustukset kohdistuvat laajasti koko kulttuurikentälle ja tuettua toimintaa toteutetaan sekä keskustassa että kylissä, eri kohderyhmille.

– Jaossa on huomioitu erityisesti Porvoon keskustaa elävöittävä toiminta sekä lapsille ja nuorille suunnattu taide- ja kulttuuritoiminta koronan jälkeisenä aikana, tiedotteessa todetaan.

Suurimmat avustukset, 5 000 euroa, saa Porvoo Jazz Festival vuoden 2022 festivaalin ja jazzklubien järjestämiseen sekä Vanha 123-työryhmä kulttuuritilan toimintaa varten.

Muita kohdeavustusten saajia ovat muun muassa Porvoon kulttuurilaiva -työryhmä, joka saa 2 500 euroa kulttuuritapahtumien järjestämiseen Porvoon joen varrella ja Arctic Ensemble -työryhmä, joka saa 2 500 euroa katusirkustapahtuman järjestämiseen Porvoossa kesällä 2022.

Muut myönnetyt kohdeavustukset vaihtelevat 300 ja 3 000 euron välillä.

Urheiluseurojen yleisavustuksiin kaupunki käyttää 260 000 ja vuokra-avustuksiin 125 000 euroa eli 86 prosenttia kaikista liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminnan avustuksiin käytettävistä määrärahoista.

Liikunnan yleisavustusta sai tänä vuonna 69 yhdistystä. Jaettavissa oli 260 000 euroa. Seurat hakivat yleisavustusta yhteensä 466 250 euroa.

Avustusta hakeneiden yhdistysten jäseniä on noin 14 300 ja seurojen yhteenlaskettu talousarvio seuraavalle toimintakaudelle on noin 5 miljoonaa euroa. Hakijoiden joukossa on sekä isoja yleisseuroja että pieniä erikoisseuroja.

Avustuskriteereinä ovat muun muassa seuran laadukas ja tavoitteellinen toiminta, laajamittainen junioritoiminta, seuralla on palkattua henkilökuntaa, joka johtaa tai organisoi toimintaa sekä ohjaa harjoituksia, ja että kilpailutoiminnan ohella seurassa voi harrastaa myös kuntoilumielessä.

– Tänä vuonna yhdelle seuralle ei myönnetty avustusta syystä, että toiminta oli käytännössä tauolla koko vuoden, toteaa ts. liikuntakoordinaattori Päivi Häkkinen tiedotteessa. 

Liikuntaseuroille jaettiin yleisavustuksen lisäksi vuokra-avustuksena 125 000 euroa. Sitä haki 15 yhdistystä. Hyväksytyt vuokramenot olivat 345 746 euroa ja avustusta myönnettiin 36 prosenttia hakijan hyväksytyistä vuokramenoista.

Yleis- ja vuokra-avustuksen lisäksi Porvoon kaupunki myöntää vuosittain liikunnan ohjausavustusta noin 125 000 euroa alle 18-vuotiaiden ohjaukseen sekä koulutusavustusta 39 000 euroa seuraohjaajien ja valmentajien koulutukseen.

Liikunnan avustuksia on siten yhteensä 549 000 euroa, minkä lisäksi kaupunki muistaa seurojen menestyneitä nuoria urheilijoita loppuvuodesta myös stipendein sekä palkitsee Vuoden Urheilijan 2 000 euron suuruisella stipendillä.

Nuorisoyhdistysten ja ryhmien hakemuksia saapui yhteensä 25. Haettu summa oli yhteensä 86 403 euroa. Hakijoista 25 haki yleisavustusta, jossa haettu summa oli 66 603 euroa, kolme haki palkkausavustusta, joissa haettu summa oli 10 800 euroa ja neljä haki projektiavustusta, jossa haettu summa oli 9 000 euroa.

Nuorisopalveluiden avustuksina jaettiin 53 000 euroa, joista yleisavustuksina 45 500, palkkausavustuksina 5 500 euroa ja projektiavustuksina 2 000 euroa.

Jäljelle jäävä 2 000 euroa jaetaan myöhemmin nuorten toiminta-avustuksina.

Nuorisoavustusta myönnetään tiedotteen mukaan paikallisille nuoriso-, kylä- ja asukasyhdistyksille, jotka toiminnallaan tukevat aktiivisesti nuorten osallisuutta ja harrastustoimintaa sekä vahvistavat eri-ikäisten toimintamahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä. Avustuskriteereinä on huomioitu toiminnan monipuolisuus, laadulliset kriteerit sekä tuen alueellinen jakautuminen.

Seurantalojen kunnostusavustus ei kuulu avustuksen piiriin. 

Kansalaistoiminnan avustuksia jaettiin tänä vuonna ensi kertaa. Uusi avustusmuoto mahdollistaa sen, että avustusta voivat hakea myös järjestöt toimintaan, joka aiemmin on jätetty ilman avustuksia.

Näitä yhteisöjä ovat esimerkiksi vanhempainyhdistykset, ja muut kansalaistoimintaa harjoittavat yhdistykset, yhteisöt ja ryhmät. Avustusmuoto mahdollistaa myös uusia, innovatiivisia ja rohkeita kokeiluja.

Sivistyslautakunta päätti painopisteeksi nyt koulun ja kodin väliseen yhteistyöhön liittyvän toiminnan.

Kansalaistoiminta-avustusta oli hakemassa 27 tahoa. Koulun ja kodin väliseen yhteistyöhön tuli 12 hakemusta (26 680 euroa), yksi päiväkotitoimintaan (700 euroa), neljä asukas- ja kylätoimintaan (5 600 euroa) sekä kaksi terveys- ja hyvinvointiteemaan (16 000 euroa) ja kahdeksan muihin teemoihin (23 700 euroa) liittyen. Avustuksia haettiin 72 680 euroa. Viidelle hakijalle ei myönnetty avustusta.

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelu tiedottaa myönnetyistä avustuksista myös sopimaansa sähköpostiin. Avustukset maksetaan kesäkuun aikana hakijan ilmoittamalle tilille.